szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

November utolsó napjára szervez tüntetést a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) többek között a bérek rendezése és az óraszám maximalizálását követelve - írja a Népszava. Januárban a demonstrációt sztrájk követheti.

November 30-án tüntetést tart Budapesten a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezet felhívása szerint, amelyről a Népszava írt. A felhívásban az áll: a kormány a tárgyalások során nem veszi figyelembe a szakszervezetek véleményét, ezért "nincs hová és miért hátrálnunk". A tüntetésre és az a januárban tervezett sztrájkra 100 millió forintos akcióalapot különítettek el.

A PSZ szeptemberben közölte, hogy november 22-ig ad haladékot a kormánynak a követeléseik teljesítésére, többek között a tanárok és diákok munkaterhének csökkentésére és az összes oktatásban dolgozó bérének rendezésére. Ha ez nem történik meg, tüntetést és sztrájkot szerveznek - írták akkor. A sztrájk alatt sok helyen a diákokra sem vigyáznának, így zárva lehetnek az iskolák.

A PSZ több szakmai szervezettel együtt tiltakozott a szakképzés közoktatásból való kielemelése, illetve az ellen, hogy a szaktárgyakat oktatók a közalkalmazotti törvény helyett jövő júliustól a munka törvénykönyve hatálya alá tartoznának. A részleteket itt olvashatjátok:

Vihart kavar a szakképzési törvényjavaslat: a szakszervezetek szerint nagyon rosszul járnának a tanárok

A minisztérium átlagosan 30 százalékos béremelést ígér a szakképzésben oktatóknak, akik "cserébe" elveszítenék közalkalmazotti státuszukat, ha megszavazzák a szakképzési törvény tervezetét. A szakszervezetek szerint erre nem lenne szükség a fizetések növeléséhez, a tanárok számára jelentős hátrányokkal járna a változtatás, a béremeléssel kapcsolatban pedig rengeteg a megválaszolatlan kérdés.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.