szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tanuló joga, hogy független vizsgabizottság előtt tegyen javítóvizsgát – hívta fel a figyelmet az egyik szülői szervezet.

A független vizsgabizottság lényege, hogy a tanulónak módja és lehetősége van arra, hogy az iskolai környezetből kiszakítva igazolja, rendelkezik-e megfelelő felkészültséggel egyes tantárgy, tantárgyak ismeretanyagából – írja hétfői közleményében a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY).

A tanuló - kiskorú tanuló esetén a szülője - a bizonyítvány átvételét követő 15 napon belül kérheti az iskolában, hogy amennyiben bármely tantárgyból javítóvizsgára utasították, akkor azt egy független vizsgabizottság előtt tehesse le.

Az iskola igazgatója a kérelmet nyolc napon belül továbbítja a megyeszékhely szerinti járási hivatalnak. A "megyeszékhely szerinti járási hivatal" által szervezett független vizsgabizottságnak nem lehet tagja az a pedagógus, akinek a vizsgázó hozzátartozója, továbbá aki abban az iskolában tanít, amellyel a vizsgázó tanulói jogviszonyban áll. 

A szülői szervezet hozzáteszi: a független vizsgabizottság döntése ellen a szülő, a tanuló - a döntést követő öt napon belül - jogszabálysértésre hivatkozással fellebbezést nyújthat be a Kormányhivatalhoz.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!