szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Felfüggesztik szombat reggeltől az április 8. óta folytatott országos sztrájkot, annak ellenére, hogy nem teljesült a sztrájkolók követelménye, a 30 százalékos fizetésemelés - közölte csütörtökön a legnagyobb lengyel pedagógus-szakszervezet elnöke, Slawomir Broniarz.

A szakszervezeti elnök sajtóértekezletén elmondta: szeptemberig adnak időt Mateusz Morawiecki kormányfőnek  konkrét megoldások bemutatására. Aláhúzta: nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet a tizenhét napja folytatott tiltakozási akció  előtt a kormány a második legnagyobb pedagógus-szakszervezettel írt alá.

Az egyezmény a 2019-re vonatkozó, összességében 15 százalékos béremelésről és egyéb engedményekről szól, a Szolidaritás ennek nyomán intézményesen nem csatlakozott a sztrájkhoz. Broniarz megerősítette: a ZNP nem vesz részt az oktatás átfogó reformjáról szóló, pénteken esedékes, Mateusz Morawiecki kormányfő kezdeményezésére rendezendő kerekasztal-beszélgetésen. 

"Júniusban egy valódi oktatásügyi kerekasztal-beszélgetést szervezünk" - jelentette be, és az eddig szorgalmazott béremelés mellett egyéb követelményeket fogalmazott meg, többek között azt, hogy az oktatásügyre a GDP 5 százalékát szánják, karcsúsítsák a tananyagot, növeljék az iskolák és a tanárok autonómiáját.

500 ezer pedagógus sztrájkol Lengyelországban

Határozatlan idejű sztrájkba kezdtek hétfőn a lengyel óvodák, valamint az általános és középiskolák dolgozói a pedagógusok fizetésének emelése érdekében - jelentette be a legnagyobb lengyel pedagógus-szakszervezet, a ZNP.

Beata Szydlo társadalompolitikáért  felelős kormányfőhelyettes üdvözölte a sztrájk felfüggesztését, és aláhúzta: a kormány nyitott további párbeszédre. A lengyel kormánypárt szóvivője, Beata Mazurek közölte: nem szakítják meg a Mateusz Morawiecki miniszterelnök által előterjesztett törvénymódosítás parlamenti megvitatását, melynek eredeti célja a májusi érettségik lebonyolítása volt a folytatódó pedagógussztrájk helyzetében.  Mazurek úgy látta: a csütörtökön az alsóház napirendjére került  jogszabály az aktuális helyzettől függetlenül is hiánypótló.

Az utóbbi napokban közzétett adatok  szerint folyamatosan csökkent a sztrájkoló iskolák száma, és apadt a sztrájk társadalmi támogatottsága is. A szejm várhatóan csütörtökön Anna Zalewska oktatásügyi miniszter iránti, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által benyújtott bizalmatlansági indítványról szavaz. A PO szerint Zalewska a felelős a sztrájkot eredményező helyzetért.  A miniszter ellen 2016 óta immár harmadik alkalommal benyújtott indítványt a lengyel parlamenti erőviszonyok miatt feltehetőleg ezúttal sem szavazzák meg.

A lengyel általános és középiskolai tanárok fizetését 2008 óta csak minimálisan emelték, jelenleg egy tapasztalt pedagógus bruttó alapfizetése körülbelül 3600 zloty (267 ezer forint). Egy kezdő tanár ennek mintegy felét kapja. A lengyelországi átlagfizetés mintegy 5 ezer zlotyt (373 ezer forint) tesz ki.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!