szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Érdemes-e tagozatos vagy két tanítási nyelvű középiskolát választani? Mennyibe kerül egy tanév egy magángimnáziumban? Tényleg többszörös a túljelentkezés a nyolcosztályos gimnáziumokban? Gyakori kérdések a középiskola-típusokról. 3. rész: magán- és alapítványi iskolák.

Mit tanulnak a diákok?

A magán- és alapítványi gimnáziumok egy részében a hagyományostól eltérő értékelési és pedagógiai módszereket használnak, kisebb létszámú osztályokat indítanak, máshol epochális, vagyis ciklikus rendszer alapján szervezik az oktatást, több intézmény pedig saját mentorrendszert épített ki, így több figyelem jut egy-egy diákra. Sőt több magán- és alapítványi középiskola saját fejlesztésű, akkreditált kerettanterv alapján oktat − ilyen például az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, a Közgazdasági Politechnikum, a Kürt Alapítványi Gimnázium vagy a Waldorf-iskolahálózat.

Mikor jó választás?

Még a jelentkezés előtt célszerű alaposan átolvasni a pedagógiai programot és a tantervet, elmenni egy-egy nyílt napra, nem mindegyik iskola passzol ugyanis minden diákhoz (és szüleikhez), és a pedagógiai módszerek között is nagyok a különbségek. Az alternatív módszereket használó középiskolák közül több a tanulási vagy beilleszkedési nehézségekkel küzdő tanulóknak is megoldást jelenthet.

Mekkora tandíjat kell fizetni?

A szülőknek anyagilag is hozzá kell járulniuk az iskola működtetéséhez, ennek összege intézményenként különböző: több intézményben havi 20-30 ezer, máshol 100-120 ezer forintot kell fizetni.

Iskolaválasztás előtt: mikor jó választás az egyházi iskola?

Érdemes-e tagozatos vagy két tanítási nyelvű középiskolát választani? Mennyibe kerül egy tanév egy magángimnáziumban? Tényleg többszörös a túljelentkezés a nyolcosztályos gimnáziumokban? Gyakori kérdések a középiskola-típusokról. 2. rész: egyházi középiskolák.

Hat- és nyolcosztályos gimnáziumok: kihez illik ez az iskolatípus?

Érdemes-e tagozatos vagy két tanítási nyelvű középiskolát választani? Mennyibe kerül egy tanév egy magángimnáziumban? Tényleg többszörös a túljelentkezés a nyolcosztályos gimnáziumokban? Gyakori kérdések a középiskola-típusokról. 1. rész: hat- és nyolcosztályos gimnáziumok.

A cikk a HVG Középiskola 2019 kiadványában jelent meg. A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, az iskolaválasztásról, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt.