szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ősz eleje óta keringenek a pletykák az iskolabusz-hálózatról, most kiderült pár részlet a tervekről.

Kifelé nyílik majd az ajtajuk, biztonsági üvegből lesz az ablakuk, lesz bennük tolatókamera, és sárga színűek lesznek – egy hvg.hu birtokába jutott előterjesztés szerint egyelőre ennyit lehet biztosan kijelenteni azokról az iskolabuszokról, amelyekkel az Innovációs és Technológiai Minisztérium tervei szerint több százezer magyar gyerek járhat majd iskolába.

Nagyon sok kérdés van még

Az egyik legfontosabb eldöntendő kérdés először is, hogy milyen alapon és szempontok szerint vehessék igénybe a gyerekek a szolgáltatást - írja az oldal. Például, ha területi alapon szerveződik majd a hálózat, akkor azon belül a bejárási távolság vagy a térség elmaradottsága határozza-e meg, hogy hol járnak majd az iskolabuszok?

A számtalan kérdőjelre egy januárban kezdődő tesztprogrammal keres válaszokat a minisztérium: januártól egy debreceni és a kecskeméti tankerület 13 ezer diákjának részvételével próbálják modellezni a rendszer működését. A tesztidőszak 16 hónapig tart majd, az abban tapasztaltak alapján pedig 2020 december végére születhet egy olyan, végleges megvalósítási terv, amely alapján országossá lehet bővíteni a rendszert. Vagyis a sárga buszokkal leghamarabb 2021-től találkozhatunk majd az utakon - teszik hozzá.

Iskolabusz-hálózatot építene ki a kormány

Két éven belül Magyarországon is kiépül az iskolabusz-hálózat - jelentette be Palkovics László,