szerző:
MTI

Az állam az eddigi, csak tisztes távolból szabályozó szerepből meghatározó szereplővé kíván válni a...

©

Az állam az eddigi, csak tisztes távolból szabályozó szerepből meghatározó szereplővé kíván válni a tankönyvellátásban - mondta a Magyar Hírlapnak Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója.

A lap csütörtöki cikke szerint jogi értelemben január 1-jével megszűnt a piaci elvekre épülő tankönyvellátás. A tankönyvek fejlesztéséért és kiadásáért egy állami szerv, az OFI felel majd, megrendelésük, beszerzésük és az iskolákba juttatásuk a már működő Könyvtárellátó Nonprofit Kft. feladata lesz.

Az OFI főigazgatója a lapnak kifejtette: az állam garanciát vállalt arra, hogy felmenő rendszerben, a 2013–2014-es tanévtől mentesíti a szülőket a tankönyvek megvásárlásának terhe alól. A tankönyvpiac jelenleg mintegy 15 milliárd forintos, amiből mintegy 7 milliárdot fizetnek ki a családok, hosszabb távon azonban az összforgalom és a családok kiadása is jelentős mértékben csökken.

Az intézetben már az ősszel elindult az "új generációs tankönyvfejlesztés". Ennek újdonsága, hogy csoportmunkában dolgoznak, nem egy-egy magányos szerző írja meg a könyvet. A szerző mellett gyakorló pedagógus, felsőoktatási szakember, könyvszakértő is dolgozik. A könyvek küllemén is változtatni kívánnak, újfajta dizájnnal és vizuális kultúrával jelennek majd meg.

"Azért nevezzük kísérleti tankönyvfejlesztésnek ezt, mert a tankönyvet, megadott protokoll szerint, reprezentatív körben, egy évig kipróbáljuk, majd a tapasztalatok alapján javításokat is végzünk a kiadványon" - mondta a főigazgató.

Kaposi József arról is beszélt, hogy lesznek olyan területek – például a szabadon választott, nem mindenhol tanított tárgyak könyvei –, amelyeken az eddigi piaci szereplőknek ugyanolyan lehetőségeik lesznek, mint eddig. Ha a minisztérium úgy ítéli meg, hogy szükséges pályázatot kiírni vagy felhívást közzétenni arról, hogy az esetlegesen el nem látott területeken legyen könyv, akkor azokon megint előtérbe kerülhetnek a magánkiadók, mintegy az állami feladatellátás kiegészítőiként.

"A legfontosabb dolgunk most az, hogy a tankönyves szerzők és szerkesztők népes csoportjából a legjobbaknak lehetőséget adjunk. Legyenek részesei az új fejlesztéseknek, az állami tankönyvkiadásnak. Folyamatosan jelentetünk meg álláshirdetéseket. Februártól kezdődik az igazi felkészülés, amelynek révén az OFI tényleg meghatározó szereplő lesz a tankönyvpiacon" – mondta a főigazgató a lapnak.