szerző:
Eduline

Minden második diák dolgozik tanulás mellett, karácsony előtt pedig ötödével többen vállalnak munkát, mint év közben.

©

Az iskolaszövetkezetek az idei év első nyolc hónapjában annyi árbevételt termeltek, mint tavaly egész évben - derül ki a Tények riportjából, amelyben Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉsz) elnöke elmondta, mindez annak köszönhető, hogy a gazdaság erősödése miatt egyre több megbízó alkalmaz diákokat, valamint az iskolaszövetkezetek közötti verseny is ezt erősíti.

A verseny tárgya pedig az, hogy minél több diáknak tudjanak olyan munkát adni, amely kapcsolódik tanulmányaikhoz, szakmai fejlődésükhöz. Vagyis mentori és gyakornoki fórumokat indítanak, ezzel versenyeznek egymással szemben - tette hozzá Fiák István. Ennek köszönhetően a diákok akár már tanulmányaik alatt megtalálhatják későbbi munkahelyüket.

Karácsonykor sincs megállás

Év vége felé még jobban megnő a diákmunka iránti igény, mivel a karácsonyi időszakban a kereskedelem is fellendül, valamint a szabadságolások, leltározások miatt is nagyobb szükség van plusz munkaerőre.

Ilyenkor ötödével több diák vállal munkát, mint év közben. Jellemzően vásárokban, boltokban vagy raktárakban végeznek könnyű fizikai munkát, de továbbra is népszerű az irodai munka is. Habár a diákok fele dolgozik, még így is rengeteg betöltetlen állás van.