Czervan Andrea
Czervan Andrea

Szeretnétek pályázni Erasmusra, de nem tudjátok, hogyan finanszírozhatnátok a kinti költségeket? Hamarosan utaztok, de anyagi gondjaitok vannak? Pénzügyi tippek következnek.

©

Az Erasmus+ az Európai Unió legnagyobb csereprogramja: a jelentkezés menetéről és az alapvető tudnivalókról itt olvashattok.

Mekkora támogatást kaphattok ösztöndíjasként?

Erasmusos diákként kétféle státuszotok lehet: a label-hallgatóknak ingyenes az oktatás, és a kinti egyetemen semmilyen szolgáltatásért nem kell fizetniük. Az ösztöndíjas hallgatók emellett havi támogatást is kapnak, amely az adott ország árszínvonalától függően változik.

Ha Franciaországba, Olaszországba, Nagy-Britanniába, Ausztriába, Finnországba, Svédországba, Dániába, Írországba, Norvégiába vagy Lichtensteinbe utaztok, részképzés esetén havonta 500, szakmai gyakorlat esetén havonta 600 euró ösztöndíjat kaptok. 

Részképzésre 400, szakmai gyakorlatra 500 euró jár azoknak, akik Spanyolországba, Németországba, Törökországba, Hollandiába, Belgiumba, Csehországba, Portugáliába, Görögországba, Szlovéniába, Horvátországba, Luxemburgba, Ciprusra vagy Izlandra mennek. 300, illetve 400 euró a havi ösztöndíj összege Lengyelország, Románia, Magyarország, Litvánia, Szlovákia, Bulgária, Lettország, Észtország, Málta és Macedónia esetén.

©
©

A hátrányos helyzetű hallgatók emellett havi 100 euróval járó rendkívüli támogatásra is pályázhatnak, a fogyatékossággal élő diákok ösztöndíjának összegét pedig pályázatuk alapján, a tényleges költségek szerint számolják ki. A támogatást általában egy vagy két részletben, a szükséges papírok leadása után, az erasmusos időszak kezdetén utalják.

Tipp: Mivel az ösztöndíj a legritkább esetben érkezik meg a kiutazás előtt, számoljatok azzal, hogy az utazást - amelybe a poggyászdíjat is számoljátok bele - és az első pár hét költségeit saját zsebből kell fizetnetek. Nézzétek utána, hogy az itthoni intézményetekben a hallgatói önkormányzatnál lehet-e pályázni egyszeri utazási támogatásra.

Alternatív források

Az ösztöndíj és az esetleges munkavállalás mellett más forrásokból is fedezhetitek a kinti költségeiteket: főleg, ha állami ösztöndíjas hallgatók vagytok. Fontos: az önköltséges hallgatóknak a kinti félév alatt is be kell fizetniük az itthoni tandíjat, ugyanakkor minden diák megkapja az itthoni intézményében járó ösztöndíjakat is.

A tanulmányi ösztöndíj és a köztársasági ösztöndíj igazi aduász, összesen akár havi 70-80 ezer forint pluszbevételt is szerezhettek velük, amelyből már a legdrágább országban is ki lehet jönni. Tanulmányi ösztöndíj a második félévtől jár, mindig egy szemeszterre, de csak az állami ösztöndíjas, nappali tagozatos hallgatóknak: az intézmények körülbelül a jogosultak felét támogatják, az ösztöndíj átlagos összege havi 15 ezer forint. Ugyanakkor nem ritka a 20-30 ezer forintos összeg sem, sőt korábbi körképünk szerint volt olyan diák, akinek minden hónapban 80 ezer forint támogatást utaltak.

Az elbírálásnál figyelembe veszik az előző félévben felvett kreditek számát, illetve azt, hogy milyen jegyeket szereztetek - ugyanakkor, mivel a jogosultak körét szakonként vagy évfolyamként határozzák meg, számít a csoporttársaitok eredménye is. 

Köztársasági ösztöndíjra akkor pályázhattok, ha már legalább két félévre beiratkoztatok, és legalább 55 kreditet szereztetek - önköltséges hallgatók is pályázhatnak (de a nappali tagozat feltétel). A támogatás elnyeréséhez nem elég a kitűnő tanulmányi eredmény: a további pontokat publikációkért, OTDK-helyezésért, közéleti vagy sportteljesíményért, plusz nyelvvizsgákért, önkéntes munkáért kapjátok. Az ösztöndíj havi összege 34 ezer forint, és 10 hónapig jár. Az önköltséges hallgatók számára elérhető ösztöndíjak listáját itt találjátok.

Erasmus: alternatív forrásokból havonta több tízezer forinttal növelhetitek a büdzséteket
©

Hátrányos helyzetű hallgatók pályázhatnak a rendszeres szociális ösztöndíjra is: a tanulmányi ösztöndíjhoz hasonlóan ezt is félévre lehet elnyerni, összege 11 900 vagy 23 800 forint lehet havonta. Feltétel az állami ösztöndíjas, nappali tagozatos jogviszony. Ezekről és a további ösztöndíjakról itt olvashattok részletesen.

A kinti tartózkodás alatt is vehettek fel diákhitelt: a szabadon felhasználható diákhitel1 összege havonta 15-50 ezer forint. Emellett a tandíjat fizető hallgatók igényelhetik diákhitel2-t is, amelyből az önköltség teljes összegét lehet finanszírozni. A részleteket itt olvashatjátok.

Tipp: Több települési önkormányzat hirdet pályázatot külföldi tanulmányokat folytató hallgatóknak, amelyekre az erasmusos diákok is pályázhatnak - ezzel további 10-20 ezer forintos bevételre tehettek szert havonta.

Hogyan dolgozhattok kint?

Azt, hogy vállalhattok-e a munkát a külföldi részképzés alatt, a fogadó intézmény dönti el: még a kiutazás előtt nézzetek utána a szabályoknak. Több országban a campuson is kínálnak diákmunkát a hallgatóknak (kertészkedés, főzés stb.), és minden egyetemen van karrierközpont, amely a jó ajánlatokat gyűjti. Ha nem beszélitek az adott ország nyelvét, a nemzetközi hallgatóktól érdeklődjetek, tudnak-e valamilyen jó lehetőségről.

A szakmai gyakorlaton részt vevők kaphatnak fizetést a fogadó szervezettől - ugyanakkor, ha ez meghalad egy bizonyos összeget, elképzelhető, hogy csak label-státuszban utazhattok ki, tehát ösztöndíjat nem fogtok kapni.

Tipp: Ne vállaljátok túl magatokat - elsősorban hallgatók vagytok, nem éri meg a munka miatt kihagyni az egyetem által kínált lehetőségeket és a bulikat. Inkább spóroljatok előre itthon, vagy vegyetek fel diákhitelt.  

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!