szerző:
Eduline

Mielőtt elkezditek az egyetemet érdemes utánajárnotok pár dolognak, ami megkönnyítheti az egyetemi éveiteket. Ilyenek például az ösztöndíjak is, a rendszeres szociális ösztöndíjra - ismertebb nevén a szoctám - pedig már az első félévetekben pályázhattok.

©

Kik kaphatják?

Fogyatékossággal élő vagy egészségügyi állapotuk miatt rászoruló, halmozottan hátrányos helyzetű, családfenntartó, nagycsaládos vagy árva hallgatók kaphatják meg, mellettük a hátrányos helyzetű, félárva diákok részesülhetnek benne, illetve azok, akik gyámsága nagykorúságuk miatt megszűnt.

Milyen időközönként jár?

A rendszeres szociális ösztöndíjat havonta utalják, és egy szemeszterre állapítják meg. Minden félévben újra kell pályázni.

Mekkora támogatás jár vele?

Az ösztöndíj havi összege felsőoktatási intézményenként változó, de nem lehet alacsonyabb a hallgatói normatíva 20, illetve 10 százalékánál.

Miként jelentkezhetek?

A jelentkezést általában az HÖK intézi, így vagy a hallgatói önkormányzat oldaláról, vagy az egyetem honlapjáról kell letölteni a jelentkezési dokumentumot.

Ezzel a támogatással akár 90 ezer forintot is kaphattok gólyaként

Szeptemberben kezditek az egyetemet? Fontos, hogy tudjátok: az elsőéves hallgatók még nem kaphatnak tanulmányi ösztöndíjat. Ne aggódjatok, azért van néhány lehetőség így is. Következő cikksorozatunkban ezeket az ösztöndíjakat gyűjtjük össze. Ha ti is idén kezditek az egyetemet, akkor fontos tudnotok, hogy a tanulmányi ösztöndíj a tanulmányi átlag függvénye, ezért legkorábban a második félévtől számíthattok ilyen juttatásra.