szerző:
Eduline

Több millióan iratkoznak be évente ingyenes online kurzusokra, a népszerű oldalakon - például az EdX-en vagy a Courserán - ugyanis a világ legnevesebb oktatóinak, Nobel-díjas tudósoknak és művészeknek az előadásain vehettek részt. Mindezt otthonról, a saját foteletekből.

EdX

Amikor 2012-ben elindult az EdX, mindenki felkapta a fejét, az ugyanis a világ két legjobb egyeteme, a Harvard és a Massachusetts Institute of Technology, vagyis az MIT közös projektje volt, de rövid időn belül több mint hetven iskola, egyetem, nonprofit szervezet csatlakozott hozzájuk, például a Berkeley, a Sorbonne, a Caltech és a Columbia. 2016 végéig körülbelül tízmillió hallgató iratkozott be az online kurzusokra. Nem véletlenül: aki tud angolul (a legtöbb online tanfolyam ugyanis angol nyelvű), világhírű professzoroktól tanulhat, méghozzá teljesen ingyen.

©

A legnépszerűbbek az informatikai, a pénzügyi, nyelvi, a menedzsment- és statisztikakurzusok, de számtalan más témakörben is találtok ingyenes online tanfolyamokat: elsajátíthatjátok az esszéírás lépéseit, tanulhattok a bioetikáról, Berlioz műveiről, betekintést kaphattok az üzleti kommunikáció trükkjeibe, sőt a videójátékok dizájnjának történetéről és az EU gazdaságáról is nézhettek előadásokat. Mindehhez regisztrálnotok kell, aztán pedig kiválasztani a legszimpatikusabb online kurzust.

Online tanfolyamok az Eduline-on
Több mint 100 online tanfolyam közül válogathattok élethelyzetednek és érdeklődési körötöknek megfelelően. Ezek az online tanfolyamok előre elkészített, videós és egyéb multimédiás tartalmakból álló képzések, így bárhol, bármikor könnyedén tanulhattok belőlük, akár egy okoskészülékről is. Itt nézhetitek meg a kurzuslistát.

Coursera

A Coursera az EdX-hez hasonlóan 2012-ben, a Stanford, a Princeton és a Pennsylvaniai Egyetem közös online oktatási platformjaként indult, szintén ingyenes kurzusokat kínálnak számtalan témában. A legnépszerűbbek a Courserán is a big data, statisztika és az informatikai témákkal foglalkozó tanfolyamok, de a legtöbb hallgatóval rendelkező kurzusok között vannak a tanulásmódszertani képzések is.

©

Az oldalon regisztrálni kell, a kurzusok listáját azonban regisztráció nélkül is megnézhetitek, így meggyőződhettek arról, van-e olyan kurzus, amelyet szívesen elvégeznétek. Hasznos funkció, hogy a hallgatók értékelhetik a képzéseket, így ezt is figyelembe vehetitek választás előtt.

Open Culture

Az Open Culture oldalán 1300 ingyenes online kurzust találtok, az oldalon tudományterület alapján böngészhettek, de akár előadó alapján is szűkíthetitek a kurzuslistát. Az Open Culture oldalán több száz ingyenes letölthető könyvet, jegyzetet, hangoskönyvet is találtok, ezek között is érdemes szétnézni.

Az oldalt egyébként nyelvtanulóknak is ajánljuk, negyvennyolc nyelvből találtok ingyenes kurzusokat, például angolból, spanyolból, franciából, olaszból, oroszból, kínai nyelvből.

Kevin Spaceytől vagy Christina Aguilerától is tanulhatsz már online

A saját művészeti területükön kiemelkedő világsztároktól lehet tanulni forgatókönyvírást, filmrendezést, írást, éneklést, színészetet egy igazán minőségi formátumon. Az utóbbi időben egyre több hírességről hallhattuk, hogy iskolát alapított, esetleg mentorálást vagy oktatást vállalt iskolákon és egyetemeken. Csak idő kérdése volt, hogy tehetségüket és tudásukat online osszák meg az érdeklődő közönséggel és a rajongókkal.