szerző:
Eduline

Megmutatjuk, hol találtok olcsó repjegyeket, hogyan utazzatok vonat helyett telekocsival, és hogyan aludjatok olcsón más kanapéján.

Nyaraljatok olcsóbban: az úticél kiválasztásától a szállásig
©

Hogyan válasszatok útirányt?

Rengeteget spórolhattok, ha nem ragaszkodtok egy adott időponthoz vagy helyszínhez. Augusztus végén mennétek Berlinbe, de drága a repjegy és a szállás is? Nézzétek meg, mennyibe kerül augusztus elején, és mi van, ha nem Berlinbe, hanem mondjuk Prágába mentek. A repjegyek kereséséhez használjátok a Skyscannert, ahol gyakorlatilag az összes járatot megtaláljátok, és nagyon hatékonyan tudtok olcsó repjegyet keresni. Ha nem adjátok meg az úticélt, csak azt, hogy Magyarországról indultok, és nem választotok ki dátumot, csak bejelölitek a teljes augusztust, akkor ki fogja dobni, hová a legolcsóbb augusztusban utazni.

Nem mindig érdemes a helyi árak alapján választani úticélt, de kiindulásnak és tájékozódni mindenképp jó ötlet utánajárni, mennyibe kerül esetleg egy külföldi nagyvárosban az élet. A Price of Travel 2015-ös listájához figyelembe vették a szállás, a közlekedés, az étkezés és a szórakozás árát, így Kijevet találták a legolcsóbb európai városnak, majd következik Bukarest, Szófia, Krakkó, Belgrád, Varsó, Szarajevó és Budapest. A US News hasonló listáját Prága, Liszabon, Isztambul, Krakkó, Budapest és Barcelona vezeti.

Hazai utazásokhoz különösen érdemes körülnéznetek a kuponos oldalakon is, mint a Kolektiva vagy a Bónusz brigád.

Hogyan utazzatok?

Ha a repülőt kerülnétek, és inkább itthon szeretnétek utazni, három lehetőségetek van: választhatjátok a vonatot vagy a buszt, utazhattok saját kocsival, vagy beülhettek egy telekocsiba. Utóbbi úgy működik, hogy a sofőr valamelyik telekocsis oldalra (például az Oszkár telekocsira, az Autosztunkra vagy a Blablacarra) feltölti, mikor és hová tervez utazni, illetve hány szabad hely van a kocsijában és mennyiért hajlandó elvinni - utóbbi általában a benzinpénz szétdobását jelenti. Ideális olyan esetben, ha nem tudtok, vagy nem akartok vezetni, de nem akartok lemondani az autózás kényelméről, sőt sok esetben olcsóságáról. Telekocsival Budapestről Siófokra már 1200-1300 forintért lejuthattok, míg ugyanez diákkedvezménnyel, vonattal is 1250 (diákigazolvány nélkül, de 26 év alatt és hétvégén 1620 forint), busszal pedig 1100 forint.

Hol szálljatok meg?

A Booking.com-on több mint 600 ezer szálloda, panzió és apartman szerepel, ráadásul az előttetek ott járt vendégek értékelései alapján még könnyebben választhatjátok ki a megfelelő szállást. A Booking új testvéroldala a Villas.com, ahol kifejezetten apartmanokat kereshettek. Az utóbbi években egyre népszerűbb az Airbnb is, ahol magánemberek adják ki a saját lakásukat, nyaralójukat, esetleg csak a szobáikat, így szintén nagyon jó árakon találhattok rajta szállást. A legnagyobb üzlet és egyben a legkalandosabb megoldás mégis a couchsurfing. Ennek a lényege az, hogy nem szállodában, hostelben vagy kollégiumban szálltok meg, hanem egy másik "kanapészörfölő" lakásán - teljesen ingyen.

Kezdődik a nyári szünet

Mikor kezdődik és meddig tart az idei nyári szünet?

A vízpartra vágytok? Mutatunk pár ingyenes strandot.

Itt vannak a 2015-ös árak: ezek a legolcsóbb és a legdrágább strandok Budapesten.

Tíz mobilapp, amit kötelező letölteni a nyári szünetre.

Viszlát vizsgaidőszak, hello nyár: kihagyhatatlan júniusi fesztiválok.

Kezdődik az idei könyvhét: ezeket a könyveket érdemes elolvasnotok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!