szerző:
Eduline

Budapesten és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek az albérleti díjak idén. Az egyetlen kiút a kollégiumi férőhely lehet, azonban aki nem kap férőhelyet az egyetemi kollégiumban, annak még szóba jöhetnek a magánkollégiumok is. Mutatjuk, mennyibe kerülnek és hol vannak a budapesti magánkollégiumok.

©

Aki nem kerül be koliba, és albérletre sincs pénze, körbenézhet az intézményfüggetlen magánkollégiumok között, ám árban ezek legfeljebb akkor kedvezőbbek, ha valaki mindenképp egyedül szeretne lakni.

Budai Diákhotel

Ebben a diákhotelben bármely felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanuló magyar vagy külföldi hallgatók kaphatnak elhelyezést. Az hotel elnevezés lényege - írják - a hallgatók minden igényt 4 illetve 2 fős lakóegységekben élhetnek, ahol van felszerelt konyha, fürdőszoba és a két lakószoba.

Ebben a diákhotelben, négy fős apartmanokban 53 ezer forint egy hónap egy fő részére, kétszer egy ágyas apartmanban pedig 85 ezer forint havonta. Bővebb információkat itt olvashattok.

Albérletet kerestek? Komoly anyagi teher lehet: ezek a legdrágább vidéki városok

Budapesten 10 százalékkal drágultak az albérletek éves összevetésben, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak. Ahogy már korábban írtunk róla, Budapesten nincs olyan kerület, ahol az átlagos bérleti díj 100 ezer forintnál olcsóbb lenne, a fővárosi bérleti díjak átlaga pedig 149 ezer forint. Most megnéztük, melyik egyetemi városban a legdrágább az albérlet.

Grassalkovich magánkollégium

A kollégium Budapesten, a XXIII. kerület Grassalkovich úton, főútvonalon található. Egy és kétágyas fürdőszobás szobák, apartmanok (saját konyha és fürdővel), két konyha, étkező, társalgó, mosókonyha, kerthelyiség, parkoló várja leendő lakóit.

Ebben a magánkollégiumban kérnek kauciót is, ami 80 ezer forint, azonban a határozott idő lejártával visszajár.

Kétágyas fürdőszobás szobában férőhely díja 45 ezer, az egyágyas szoba díja 60 ezer (kizárólag egy személy használhatja), az apartman (saját konyhával és fürdővel) díja pedig 120 ezer forint egy hónapra, egy fő részére. Az árak a rezsi költségét már tartalmazzák, és fixen minden hónapban azonosak függetlenül a téli nyári időszaktól. 

Garay utcai magánkollégium

A VII. kerületében a Garay utca Rottenbiller felőli részén a Keleti pályaudvartól pár perc sétára található a Garay utcai magánkollégium. 

Ebben a magánkollégiumban is kérnek kauciót, ami szintén 80 ezer forint, azonban a határozott idő lejártával visszajár.

Kétágyas szoba közös fürdővel (külön fiú és lány fürdőszoba) férőhely díja 50 ezer, az egyágyas szoba díja pedig 60-65 ezer forint egy hónapra egy főnek, azonban ezeket a szobákat kizárólag egy személy használhatja. Az árak a rezsi költségét már tartalmazzák, és fixen minden hónapban azonosak függetlenül a téli nyári időszaktól.

Szív utcai magánkollégium

A belváros szívében a VI. kerületben a Szív utca Podmaniczky felöli részén a Nyugatitól pár perc sétára található a Szív utcai magánkollégium. 

Ebben a magánkollégiumban is kérnek kauciót, ami szintén 80 ezer forint, azonban a határozott idő lejártával visszajár.

Kétágyas szoba közös fürdővel (külön fiú és lány fürdőszoba) férőhely díja 50 ezer, az egyágyas szoba díja pedig 60-65 ezer forint egy hónapra egy főnek, azonban ezeket a szobákat kizárólag egy személy használhatja. Az árak a rezsi költségét már tartalmazzák, és fixen minden hónapban azonosak függetlenül a téli nyári időszaktól.

Komoly anyagi teher lehet, ha albérletbe költöznétek: ilyen árakra számíthattok idén

Július 25-én, a felvételi ponthatárok kihirdetésével elindul az egyetemisták és főiskolások rohama az albérletekért. A fővárosban egy egyszobás lakás havi bérleti díja átlagosan 96 ezer forint körül indul, míg a vidéki nagyvárosokban átlagosan 73 ezer forint. Budapesten az elmúlt tíz évben több kerületben megduplázódtak az árak - derül ki az Otthon Centrum friss albérleti körképéből.