szerző:
MTI

Napokon belül kihirdetik a felsőoktatási ponthatárokat, az egyetemi városokban pedig újra felpörög a lakások és albérletek piaca - írja pénteki számában a Világgazdaság.

©

Ráadásul az ingatlanok 25-30 százalékkal drágultak az elmúlt évben a frekventált fővárosi kerületekben, az érintett vidéki városokban - Szegeden, Pécsett, Győrben, Debrecenben és Miskolcon - pedig átlag 10-12 százalék volt az áremelkedés.

A vidéki egyetemi városok közül Miskolc a legolcsóbb, 120 ezer forint az átlagos négyzetméterár lakásvásárlás esetén. Pécsett 170 ezer, Szegeden 185 ezer, Debrecenben 235 ezer, Győrben 260 ezer forint.

A garzonok átlagára fajlagosan magasabb, márpedig a gyereküknek lakást vásárlók körében népszerűek a kislakások - írja a lap az OTP Ingatlanpont kínálata alapján. Vidéken ezek ára ötmilliónál, a fővárosban 7-8 milliónál kezdődik. 

 A friss egyetemisták helyzetét nehezíti néhány nagyvárosban, például Győrben, Székesfehérváron vagy Kecskeméten, hogy az élénk iparélet miatt a piacon egyébként is hiány van eladó és kiadó ingatlanokból.

Így alakulnak az albérletárak Budapesten, az egyetemi kampuszok környékén

Utánajártunk, mennyibe kerülnek az albérletek a nagyobb egyetemi kampuszok kerületeiben. Nem minden elsőéves kap majd kollégiumi helyet, a túljelentkezés ugyanis jelentős. Ha már most sejtitek, hogy nem lesz elég pontotok a sikeres kollégiumi jelentkezéshez, nem árt időben elkezdeni albérleteket nézni, mert a legjobbak gyorsan gazdára találnak.