szerző:
Eduline

Külföldi mesterképzésen vagy részképzésen szeretnétek részt venni, de nem a családi büdzsé nem engedi? Olyan programokat gyűjtöttünk össze, amelyekkel havi több százezer forintos ösztöndíjat és tandíjtámogatást is kaphattok.

1. Fulbright

A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottságnál maximum kilenc hónapos ösztöndíjra pályázhattok, ha fokozatot nem adó egyetemi képzésen, mester- vagy doktori képzésen szeretnétek tanulni, és/vagy PhD-hallgatóként kutatnátok az Egyesült Államokban. Minden tudományterületen lehet pályázni (az orvostudomány területén csak elméleti kutatómunkát lehet végezni). 

Feltétel a a megfelelő szintű angol nyelvtudás, illetve - mesterképzéseken - a BA/BSc-diploma: akkor is pályázhattok, ha az alapképzés utolsó szemeszterében vagytok, és júliusban szerzitek meg a bizonyítványt. Ebben az esetben utólag kell benyújtanotok a diploma fénymásolatát.

A New York-i Columbia Egyetem: a Fulbright ösztöndíjjal itt is tanulhattok
©

Ha elnyeritek az ösztöndíjat, államtól és egyetemtől függően havi 1100-2000 (250-455 ezer forint) dollár pénzbeli juttatást, a szakkönyvek vásárlására egyszeri 1100 dolláros támogatást kaptok, és megtérítik az egyszeri oda-vissza út költségének 50 százalékát is. Az ösztöndíj a tandíjat is fedezi legfeljebb 15 ezer dollár (3,4 millió forint) értékben, illetve az egészségügyi- és balesetbiztosítást is. Az pályázat leadásának határideje általában május: további információt itt találtok.

2. Endeavour Postgraduate Awards

Ezzel az ösztöndíjjal maximum kétéves mesterképzésen, illetve maximum 3,5 éves doktori képzésen vehettek részt Ausztráliában. A nyertesek havonta 2500 ausztrál dollár (506 ezer forint) pénzbeli támogatást kapnak, a tandíjtámogatás összege félévente 12 500 dollár (2,5 millió forint). Emellett a nyertesek a megérkezéskor 4000 dolláros (811 ezer forint) egyszeri támogatást és 4500 dollár (912 ezer forint) utazási támogatást kapnak. Az ösztöndíj fedezi az egészség- és utasbiztosítást is.

A mesterképzésre való jelentkezés feltétele a már megszerzett alapszakos diploma. A határidő általában június vége: további részleteket itt találtok.

3. Campus Hungary

A Campus Hungaryvel egyéni és csoportos tanulmányúton, féléves részképzésen vagy szakmai gyakorlaton vehettek részt, a kiválasztott országtól függően havonta 140-217 ezer forintos ösztöndíjat kaptok. Olyan egyetemi vagy főiskolai hallgatók pályázhatnak, akik legalább két félévet elvégeztek - ez a követelmény nem vonatkozik az MA/MSc- és PhD-hallgatókra.

Az alap- vagy mesterszakos diploma megszerzése és a magasabb szintű képzésre beiratkozás közötti időszakra nem pályázhattok. A már abszolutóriumot szerzett PhD-hallgatók az abszolválás utáni két évben is jelentkezhetnek. Szakmai gyakorlatra abban a félévben is mehettek, amelyben passzív a hallgatói jogviszonyotok.

Továbbtanulás külföldön?

Cikksorozatunkban bemutatjuk az egyes országok felsőoktatási rendszerét - olvashattok a felvételiről, az elérhető ösztöndíjakról, a megélhetési költségekről és a legjobb egyetemekről is. 

Németország

Ausztria

Skócia

Dánia

Norvégia

Írország

A jelentkezéshez be kell szereznetek a küldő intézmény jóváhagyását, a tanulmányi osztály igazolását a tanulmányi átlagotokról, valamint a kiválasztott külföldi intézmény – akkreditált felsőoktatási intézmény, kutatóintézet, múzeum vagy akár levéltár – fogadólevelét. Azt a nyelvet, amelyet a munka vagy a tanulás ideje alatt használni fogtok, legalább középfokon kell beszélnetek.

A Campus Hungary ösztöndíjakat évente háromszor hirdetik meg (idén márciusban, júniusban és októberben zárult a pályázási időszak): további részleteket itt találtok.

Brit, németországi vagy franciaországi mesterképzésre jelentkeznétek? A cambridge-i Gates Scholarshipről, illetve a francia külügyminisztérium és a Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) ösztöndíjáról itt olvashattok. A Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjról, az államközi és a bajor, svájci, illetve török ösztöndíjakról szóló cikkünket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!