szerző:
MTI

A The University of Oxford, a világ egyik legrégebbi egyeteme, történetében először kötvényt bocsát ki.

©

A brit egyetem úgy döntött, hogy extra hosszú, 100 éves lejáratú kötvényt bocsát ki 250 millió font (mintegy 332 millió dollár) értékben. A kötvény e héten tartandó londoni és edinburghi roadshow-ját a JPMorgan Chase amerikai pénzintézet szervezi.

Az elmúlt években a brit oktatási intézetek egyre gyakrabban kényszerülnek kötvénykibocsátásra, állami finanszírozásuk csökkenése miatt. Az általuk tavaly kibocsátott kötvények értéke elérte az 1,8 milliárd dollárt a 2015. évi 1,4 milliárd dollár után. 2008 és 2011 között brit oktatási intézet nem dobott piacra adósságpapírt.

A Moody's hitelminősítőtől a The University of Oxford tervezett kötvénye megkapta a legjobb, "Aaa" besorolást.

Nagy baj lesz a brit egyetemeken, ha az EU-állampolgárok nem maradhatnak

Az Oxfordi Egyetem vezetői szerint garantálni kell a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok tartózkodási jogosultságát a brit EU-tagság megszűnése után is, ellenkező esetben súlyos károk érik a brit felsőoktatást. A legrégebbi angliai egyetem 35 college-ának igazgatói a The Times című konzervatív brit napilap hétfői számában megjelent közös levelükben hangsúlyozzák, hogy az Oxfordi Egyetemnek szüksége van az EU-társállamokból érkező oktatókra, kutatókra és segédszemélyzetre.