szerző:
Eduline

Káoszos az újabb fenntartóváltás is a közoktatásban, a szakképző iskolák most a Kliktől a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerültek. Megnéztük, milyenek a legnépszerűbb nyelvvizsgák, és mire számíthattok friss diplomás informatikusként. Összegyűjtöttük a felvételi legnagyobb buktatóit. A hét hírei és cikkei.

Újra másik fenntartóhoz kerültek a szakképző iskolák - a szakszervezet szerint káosz van
©

Az NGM-hez kerültek a szakképző iskolák

Július 1-jétől 300 szakképző intézmény került át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, egy év múlva további 50 iskolára vár ugyanez. Az intézményeket szakképzési centrumokba tömörítik. A szakszervezet szerint teljes a káosz és az információhiány a fenntartóváltás körül.

Felvételi: itt a véghajrá

Két és fél hét múlva, a július 23-ai ponthatárhúzáskor kiderül, ki kezdheti el az egyetemet, főiskolát szeptemberben. Összegyűjtöttünk minden fontos infót a hiánypótlásról, és megnéztük, milyen buktatókkal nullázhatjátok le az esélyeiteket.

Erre számíthattok a legnépszerűbb nyelvvizsgákon

Nyelvvizsgakisokosunk e heti részeiben az Euroexam angol és német nyelvvizsgáit mutattuk be, és megnéztük, milyenek a Corvinus szakmai nyelvvizsgái. A TELC nyelvvizsgáiról itt, a Debreceni Egyetem vizsgáiról pedig itt olvashattok. Az IELTS nyelvvizsgával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat itt találjátok.

Itt olyan oldalakat próbálhattok ki, amelyekkel az angol vagy német kiejtéseteket csiszolhatjátok.

Mennyit keresnek a pályakezdő informatikusok?

A diplomás-pályakövetési rendszer adatait feldolgozó sorozatunk legújabb részében azt néztük meg, mit tanulnak, milyen fizetésre számíthatnak és milyen esélyekkel indulnak a munkerőpiacon a friss diplomás informatikusok.

Így szigorítanák a gólyatáborokat

2014. második felében két, gólyatáborban történt nemi erőszakra is fény derült: egy diákot az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tanítóképző karának tavalyi, egy másik hallgatót pedig a jogi kar 2013-as gólyatáborában erőszakoltak meg.

Az ELTE ősszel átfogó kutatást végez az intézményen belüli erőszak, előítéletesség és áldozati attitűdök feltérképezésére, az eredmények alapján pedig meghatározzák a további lépéseket. A tanítóképző és a jogi kar az idén nem rendez gólyatábort.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) javaslata alapján a gólyatáborok zártkörűek lennének, nem lehetne fotókat és videókat készíteni, a szervezőket pszichológiai tesztnek vetnék alá, a játékok egy része pedig a nők védelméről szólna.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!