szerző:
Eduline

Vajon mennyit keres egy gazdasági szakot végzett pályakezdő néhány - munkaerőpiacon töltött - év után? A friss statisztikákból kiderül.

©

A pályakövetési rendszer statisztikái a 2012/13-as és a 2014/15-ös tanévben abszolvált hallgatók adatait felhasználva 1 és 3 éves munkaerőpiaci utókövetésük alapján a következőket mutatja 2016-ban.

A legjobban a Budapesti Corvinus Egyetemen végzett hallgatók keresnek, az ő fizetésük mediánja 350 ezer, a második helyen állnak azok, akik a Budapesti Gazdasági Egyetemen végeztek, az ő fizetésük kicsivel több 320 ezer. A harmadik helyen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói állnak szintén 320 ezres fizetéssel és 650 ezres maximummal.

A hallgatók átlagos, medián és maximális NAV-jövedelme, valamint a jövedelmek szórása a képzések száma és országos aránya mellett intézményi bontásban 2016 májusában
©

Az idei felvételin is a gazdasági szakok taroltak, a magasan meghúzott előzetes ponthatárok ellenére több ezren próbálnak állami ösztöndíjas helyet szerezni. 

Gazdasági szakra felvételiztek? Ilyen ponthatárokra számíthattok idén

Az idei felvételin is a gazdasági szakok taroltak, a magasan meghúzott előzetes ponthatárok ellenére több ezren próbálnak állami ösztöndíjas helyet szerezni. Mutatjuk, hogyan alakultak a ponthatárok tavaly, és mire számíthatnak a felvételizők idén. Ahogy az előző években, úgy idén is a gazdálkodási és menedzsment a legnépszerűbb alapszak, több mint 8800-an jelölték meg a jelentkezési lapon, 4220-an az első helyre sorolták ezt a képzést.