szerző:
MTI

Börtönbüntetésre ítéltek hat embert Pekingben egy egyetemi felvételi vizsgán történt csalásban játszott szerepük miatt - jelentette a kínai állami média szerdán.

A posztgraduális képzésre felvételizők vezeték nélküli adóvevőkön keresztül beolvasták a tesztkérdéseket az őket távolról segítő közreműködőknek, akik tankönyvekből keresték ki nekik a megfelelő válaszokat. A csalók összesen 33 vizsgázónak segítettek három különböző vizsgahelyszínen.

A kedden elítélt hat ember közül kettő maga is vizsgázó volt, akik a társaik közül további ügyfeleket toboroztak a csaláshoz, a többi négy pedig a vizsgázókat távolról segítő közreműködő.

A CCTV kínai állami televízió beszámolója szerint a helyi rendőrség a helyszínen fogta el a csalásban érintett hat embert, és elkobozták az adóvevőiket. A riport arra nem tér ki, hogy a rendőrség hogyan szerzett tudomást az esetről.

Az egyelőre nem ismert, hogy a csaló vizsgázók mennyit fizettek a szolgáltatásért, vagy hogy milyen büntetésben részesültek a vizsgacsalás miatt, de a hasonló esetekben a diákokat tartósan eltiltották a felvételi vizsgákon való részvételtől.

A hat elítéltet 20 hónaptól 4 évig terjedő börtönbüntetéssel, és 10-40 ezer jüan (mintegy 1 millió 600 ezer forint) pénzbírsággal sújtották. Kínában 2016 novemberétől lépett életbe egy törvénymódosítás, mely bűncselekménynek minősíti a vizsgacsalás szervezését, az ehhez szükséges felszerelések biztosítását, a csaláshoz nyújtott bármiféle segítséget, valamint azt, ha valaki más nevében vizsgázik. Azóta a pekingi bíróságok mintegy 34 vizsgázással kapcsolatos esetben folytattak eljárást, köztük négyszer csalás, 29 alkalommal pedig más helyett való vizsgázás ügyében - írja a Global Times kínai állami híroldal.

Így csaltak az egyetemi vizsgákon a külföldi hallgatók: csúszópénzt adtak a tanároknak

Házkutatást tartott a román legfőbb ügyészség szerdán az aradi Aurel Vlaicu, illetve Vasile Goldis magánegyetem tanári karának, és az adminisztratív személyzetének több mint száz tagjánál, akiket azzal gyanúsítanak, hogy csúszópénz és különböző ajándékok ellenében segítettek sikeresen vizsgázni és így érdemtelenül oklevelet szerezni az egyetem egyes hallgatóinak.