szerző:
Eduline

Különböző egyetemeken, de már középiskolákban is megjelent az e-sport oktatása - és nem csak külföldön.

©

A gamereknek ma már nem csak játszani és versenyezni van lehetőségük, tudásukat mélyíthetik iskolai keretek között is . A kínai Jinanban működő The Lanxiang Technical School e-sport és menedzsment nevű kurzust is indított, amelyet a tizenévesek és a húszas évek elején járó fiatalok végezhetnek el. De a Texasi Egyetem hallgatói például már e-sport egyesületet is alakított. Heti négy napot gyakorolnak, hétvégente pedig más egyetemi-főiskolai gamer csapatokkal mérik össze tudásukat.

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, idén szeptemberben a Budapesti Corvinus Egyetem indított e-sport kurzust, a tárgy szabadon választható, de a tervek szerint beépülhet a tanegységlistába is.

Középiskolában is

Nem csak egyetemeken hódít az e-sport. Norvégiában a Garnes Vidaregaande Skule az ország első olyan állami középiskolája, ahol hivatalos tananyag lett az e-sport. Bár nem állami iskolában, de már itthon is megjelent a középiskolai oktatásban az e-sport. A Sportolók Alternatív Sulijában (SAS) tanuló diákok már egészen korán profi játékosokká válhatnak. Három kategóriában felvételizhetnek gyerekek: vannak élsportolók, e-sportolók és lehet kifejezetten programozónak is tanulni. Az SAS-ba járó diákok magántanulóként teljesítik a tanulmányi kötelezettségüket, képzésüket szakmailag a Magyar Esport Akadémia irányítja.

A cikk a hvg.hu Eduline Brandchannel rovatában jelent meg.