szerző:
Eduline

Évente több ezer diák végez gazdasági szakokon, de vajon hány hónap után tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon? Utánajártunk.

©

A pályakövetési rendszer statisztikái a 2012/13-as és a 2014/15-ös tanévben abszolvált hallgatók adatait felhasználva 1 és 3 éves munkaerőpiaci utókövetésük alapján a következőket mutatja 2016-ban.

Általában a végzettek 45-47 százaléka már a diplomaszerzés után el tud helyezkedni, ez a szám a gazdaság- pénzügy-matematikai elemzés esetében a legmagasabb, itt a végzettek több mint 60 százaléka egyből talál munkát az egytem után. Az első hónapban a gazdasági szakot végzett hallgatók közül átlagosan tíz százalékuk helyezkedik el, a másodikban pedig 7 százalékuk. Ez azt jelenti, hogy a friss diplomások több mint fele kevesebb mint egy hónap alatt el tud helyezkedni az egyetem után.

Az elhelyezkedési idő hossza hónapokban képzésenként
©

Az idei felvételin is a gazdasági szakok taroltak, a magasan meghúzott előzetes ponthatárok ellenére több ezren próbálnak állami ösztöndíjas helyet szerezni. 

Gazdasági szakra felvételiztek? Ilyen ponthatárokra számíthattok idén

Az idei felvételin is a gazdasági szakok taroltak, a magasan meghúzott előzetes ponthatárok ellenére több ezren próbálnak állami ösztöndíjas helyet szerezni. Mutatjuk, hogyan alakultak a ponthatárok tavaly, és mire számíthatnak a felvételizők idén. Ahogy az előző években, úgy idén is a gazdálkodási és menedzsment a legnépszerűbb alapszak, több mint 8800-an jelölték meg a jelentkezési lapon, 4220-an az első helyre sorolták ezt a képzést.