szerző:
Eduline

Egyre kevesebb hallgató jár egyetemre és főiskolára, csökken a nappali képzésben résztvevők száma is.

©

A legfrissebb adatok alapján azt láthatjuk, hogy több mint egy évtizede szinte töretlen a lejtmenet, mostanra olyan kevés hallgató jár felsőoktatási intézményekbe, mint 20 évvel ezelőtt - írja a portfolio.hu.

Az összes képzésen mindössze 283 350 hallgató vesz részt a 2017/18-as tanévben, ami 3700-zal kevesebb, mint egy évvel korábban, vagyis a létszám zuhanása az idén sem állt meg - derült ki a KSH adataiból. Ebbe a felsőfokú szakképzésen keresztül a doktori képzésig minden beletartozik.

Ilyen kevesen utoljára az 1998/99-es tanévben jártak főiskolára vagy egyetemre - írja az oldal. A 2000-es évek közepén meghaladta a 400 ezret a hallgatói létszám, ennek köszönhető, hogy sokat javult a diplomások aránya. 

Rossz hír az egyetemistáknak: több tízezren maradnak le a legfontosabb ösztöndíjakról

Évek óta nem emelkedtek a tanulmányi ösztöndíjak, jelentős − több tízezer forintos − támogatásra csak a kiemelkedő tanulmányi-tudományos eredményű egyetemisták, a tanulás mellett versenyszerűen sportolók és néhány kiemelt szak hallgatói számíthatnak. A HVG Diploma 2018 cikke. Lassan egy Nyíregyháza-Budapest retúrjegyre sem elég a tanulmányi ösztöndíj minimumösszege, amivel jó néhány elsőéves szembesül majd márciusban, amikor megkapja első ösztöndíját.