szerző:
Eduline

Ha most kezditek az egyetemet, akkor ezeket a fogalmakat mindenképpen ismernetek kell, hiszen az elkövetkezendő éveitek szerves részei lesznek.

©

Kredit: a tanulmányi munkád eredményének mértékegysége. Minden tárgyhoz tartozik egy meghatározott mennyiségű kredit. Általában a legfontosabb tárgyakért jár a legtöbb kredit. Alapképzésen 180 kreditet kell teljesíteni az abszolutóriumhoz.

Neptun: már nagyon korán megismerkedik vele minden egyetemista, főiskolás. A Neptunban az összes ügyet elintézhetitek (például a kollégiumi jelentkezést). Itt kell felvenni a tantárgyakat és a vizsgákat is, illetve a zh-k eredményét is ide töltik fel.

Kollégiumi szobát szeretnétek? Mutatjuk, milyen dokumentumokra lesz szükségetek

Nemsokára kiderülnek a ponthatárok, és ezzel kezdetét veszi a kollégiumi jelentkezés is. Minden egyetemen meghirdetik az aktuális férőhelyeket, a jelentkezők pedig hozzálátanak a szükséges adatok és iratok beszerzéséhez. Azt már korábban megírtuk, hogy az albérleti árak töredékéért lehet kollégiumi elhelyezést kapni, így érdemes pályázni.

Szorgalmi időszak: a félév azon időszaka, ami a tárgyfelvételtől a vizsgaidőszakig tart.

Passzív félév: amikor a hallgató nem szünteti meg a jogviszonyát, de nem is jelentkezik be az adott félévre, passzív félévet írnak jóvá neki. Ez lényegében a tanulmányok rövid szüneteltetése, amellyel nem fogynak az államilag támogatott félévek, tandíjat sem kell fizetni, de például diákigazolvány sem jár ez idő alatt. Arról, hogy mikortól lehet passziváltatni, itt olvashattok bővebben:

Már az első félévben is lehet halasztani az egyetemen?

Jelentkeztetek az egyetemre, de nem szeretnétek már idén szeptemberben elkezdeni a tanulmányaitok? Mit tehettek? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk. Jelentkeztem egyetemre, de ha felvesznek, akkor sem szeretném elkezdeni szeptemberben, inkább dolgoznék egy évet. Halaszthatok már az első félévben is? A jogszabályok alapján először csak az első félév sikeres teljesítése után halaszthattok, kivéve, ha az adott intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzata máshogy rendelkezik.

Kollokvium: Vizsga. Lehet írásbeli, szóbeli vagy kombinált. A vizsgaidőszakban kollokviumokat vehetsz fel a meghirdetett időpontokban (lásd: Neptun), majd erre egy érdemjegyet kapsz.

Zh: a legfontosabb kifejezések egyike, a zárthelyi dolgozat rövidítése. Ez nem vizsga, így nincs minden tárgyból zh, de ahol van, ott általában a vizsga előfeltétele a féléve folyamán írt zárthelyik legalább kettes átlaga.

Abszolutórium: egy végbizonyítvány, amit akkor kapsz meg, ha már minden tárgyból sikeres vizsgát tettél, már csak a szakdolgozat és/vagy a nyelvvizsga megszerzése van hátra a diplomáig.

Uv: az utóvizsga sokak jó barátja. Amennyiben egy vizsgaidőszakon belül már voltál egy tárgyból vizsgázni, de nem mentél át, az uv-n javíthatsz, amire külön időpontot hirdetnek a Neptunban.

Ezeken a képeken röhög az internet: megihlette az iskolakezdés a mémgyárosokat

Hamarosan itt az iskolakezdés, így nem maradhatnak el az ilyenkor felbukkanó "iskolaváró" mémek sem. A legjobbakból válogattunk: Honnan lehet tudni, hogy jön az iskolakezdés? Hogy pontosan mi vár rátok? Csupa jó dolog Persze vannak kivételek...