szerző:
Eduline

2017-re háromszor annyian tanultak duális képzésen, mint 2015-ben. Azonban ez az 1500 körüli létszám sem volt elég ahhoz, hogy a felsőoktatási képzési rendszer átalakuljon. Az iskolák szerint a hallgatók azonban sikeresek.

©

A duális képzésben résztvevő hallgatók létszáma 2015-ről 2017-re megháromszorozódott, de a még így is alacsony, mintegy 1500 fős létszám nem tudott érdemi hatást gyakorolni a felsőoktatási képzési rendszerre - derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által a duális képzési rendszerről készített elemzésből .

A 2012-től működő duális képzéssel a felsőoktatási képzés rendszerét alakították volna át. "A gazdaság elvárásaihoz jobban igazodó, az állam számára olcsóbb képzési rendszer kialakítása volt a cél" - derül ki az ÁSZ elemzéséből. Ennek ellenére a képzésre fordított állami költségvetési támogatások az évek alatt növekedtek, míg a vállalkozói szféra támogatása csökkenést mutat.

Mi az a duális képzés? 

Aki duális képzésen vesz részt, tanulmányai mellett szakmailag minősített vállalatoknál végez gyakorlatot. A partnervállalatok hallgatói munkaszerződést kötnek a kiválasztott hallgatóval, akinek így kettős jogviszonya lesz: egyrészt az adott felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, másrészt hallgatói munkaszerződésével a képzésben részt vevő cég munkavállalójának számít.

Duális képzés jelenleg négy képzési területen van az országban: műszaki, informatikai, agrár- és gazdaságtudományi. Természettudományi és szociális képzési területen érdeklődés hiányában nem történt szerződéskötés.

A hallgatók sikeresek

A duális képzés felméréséhez, elemzéséhez az állami fenntartásban lévő 28 felsőoktatási intézménytől az ÁSZ kérdőíven kért információkat. A mérések szerint a duális képzés teljesítménye mindegyik intézményben megfelelő volt. Az egyetemek saját teljesítményértékelésük alapján a duális hallgatók jobb tanulmányi eredményét, alacsonyabb lemorzsolódási arányát, jobb munkamorálját, illetve a kedvező vállalati értékeléseket emelték ki - fogalmaznak.

Az ÁSZ elemzése felveti, hogy a vállalatok mellett az állam mint munkaadó szintén megjelenhetne a duális képzésben, így annak volumene nőne, miközben a közigazgatás olyan munkavállalókat nyerne, akik nem csak diplomával, de munkatapasztalattal is rendelkeznek a közszféra különböző területein.

Egyre több ilyen szak közül választhattok: mi az a duális képzés?

Tanulás és munka egyszerre? Aki egyetem mellett szeretne dolgozni, annak ideális választás lehet egy duális képzés. De mi is az a duális képzés? Most mindent összegyűjtöttünk róla, amit érdemes tudni. Milyen szakokon elérhető a duális képzés? Duális képzésre műszaki, informatikai, agrár, természettudomány és gazdaságtudományi képzési területen, illetve a szociális munka alapszakon lehet jelentkezni.