szerző:
Eduline

Az ország egyik legjobb egyeteme, az elmúlt években nem kímélték a politikusok, a legtöbb szakra csak csillagászati pontszámmal lehet bejutni - ezt alighanem mindenki tudja a Corvinusról. De tudjátok, hogy alagutak vezettek a főépületből a Dunához? Vagy hogy miért érintették meg a hallgatók a Marx-szobrot a vizsgák előtt?

Ez az egyetem ötödik neve

Önálló egyetemként 1948 óta működik, akkor Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem néven indították el a tanévet. 1953-tól a Marx Károly nevet kapta meg, 1990-től Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem a hivatalos név.

©

Az Államigazgatási Főiskola 2000-es integrációja után Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemként működött tovább, a Budapesti Corvinus Egyetem nevet 2004-ben kapta meg.

Sín a pincében

A Corvinus főépülete az egykori Fővámpalota, amely alatt komoly pincerendszer húzódik, ezt annak idején raktárként használták. Négy, zsilippel elzárható alagúton lehetett kijutni a pincerendszerből a Duna partjára, sőt az épületbe vasúti vágányok is vezettek. Ha unjátok az előadást, ne ezen az útvonalon próbáljatok menekülni, az alagutak nyílásait 1941-ben befalazták.

Majdnem lebontották

Az egyetem mai főépülete komoly sérüléseket szerzett a második világháborúban - ezért aztán voltak olyan vélemények, hogy nem lehet újjáépíteni. Aztán mégis nekifogtak 1946-ban, két évvel később pedig az is eldőlt, hogy nem vámházként működik majd tovább, hanem az éppen akkor önállósodó közgazdaságtudományi egyetem épülete lesz majd.

©

Nézzetek fel az épületre...

Összesen 22 szobor néz majd vissza. A dunai oldalra például vasutat, gőzhajózást, festészetet és szobrászatot szimbolizáló szobrok kerültek.

Aztán jött Dimitrov

A Fővám tér 1949 és 1991 között a Dimitrov tér nevet viselte - nem kell csodálkozni, ha a nagyszülők még mindig így emlegetik, sőt pár évvel ezelőtt még Hoffmann Rózsa akkori oktatási államtitkár is így említette a teret. Georgi Dimitrov egyébként Bulgária miniszterelnöke, sokáig a Kommunista Internacionálé vezetője volt.

Marx szerencsét hoz

Azok, akik mostanában kezdték meg tanulmányaikat a Corvinuson, már nem találják a legendás Marx-szobrot az aulában - az egyetemi babona szerint a szobor érintése vizsga előtt szerencsét hoz, nem véletlen, hogy végzősök ezrei fényképezkedtek le a szoborral a diplomaosztón. Marx évekig tartó huzavona után az aulából az egyetemi múzeumba került, és - ahogy Lánczi András rektor egy tavaszi interjúban kijelentette - ott is marad.