szerző:
Eduline

Mert a vizsgaidőszak átvészeléséhez nem csak tankönyvek és jegyzetek (na meg végtelen türelem) kell. Hanem kell még...

Egy zárható
szekrény...

... ahová elzárhatjátok a laptopot, a tabletet, sőt még a telefont is. A Facebook, az Insta, a Twitter ugyanis igazi időrabló, vizsgaidőszakban pedig mindenből van elég, éppen csak időből nincs.

Kávé,
kávé...

... vagy valamilyen más koffeinforrás, tea vagy kóla. Bár nagyon irigyek vagyunk azokra, akik végig tudnak csinálni úgy egy vizsgaidőszakot, hogy kizárólag nappal tanulnak, nekünk ilyen még nem volt (és ha tippelnünk kellene, nem is lesz). Az éjszakai tanulás némi plusz koffein nélkül pedig nem megy. Persze csak mértékkel!

©

Egy jól felszerelt
könyvtár...

... vagy azért, hogy megtaláljátok a szakirodalmat, vagy azért, hogy legyen egy (viszonylag) csendes tanulóhelyetek.

Néhány sanyarú sorsú
csoporttárs...

... aki pont annyira szenved a vizsgáktól, mint ti. Pár percet együtt siránkozni a szigorú profok, az ajánlott olvasmányt kérő tanársegédek, a lehetetlen vizsgaidőpontok és a Neptun/etr miatt? Aranyat ér!

Néhány
potyaötös...

... csak hogy időnként fellélegezzetek kicsit, mielőtt újra nekiálltok a tanulásnak.

Anya
főztje...

... nem csak akkor, ha otthon tanultok. Ha a koliban vagy az albérletben, akkor is jól jön a műanyag dobozokba zárt otthoni íz. Így legalább nem kell a kajával törődnötök, csak berakjátok a mikróba, és készen is van.

Valami jó
program...

... na nem egésznapos. Csak egy séta a környéken, egy gyors kávézás valamelyik baráttal, egy gyors focimeccs a haverokkal. Mert pihenni is kell két tétel között, és érdemes valami olyasmit csinálni ilyenkor, ami pihentet/feltölt/eltereli a figyelmeteket a vizsgákról.

Sajnálkozó szülők,
nagyszülők, nagynénik...

... akik minden nap elmondják, milyen rettentő, hogy ennyire sok vizsgátok van, több ezer oldal tanulnivalóval, és milyen ügyesek vagytok, hogy X, Y vagy Z tárgyból már elsőre átmentetek. Egy kis dicséret és/vagy sajnálat mindenkinek kell.

Egy jó széles
cellux...

... na jó, csak képzeletben. Ugye milyen jó lenne néha beragasztani a nagyképű nagybácsi száját, aki előszeretettel jelenti ki, hogy "az ő idejében" volt igazán kemény az egyetem, "most már minden hülye diplomát tud szerezni", vagy a büfészakokat emlegető szomszédét, vagy a pontosságról kiselőadást tartó fiatal oktatóét (aki egyébként többhetes késéssel javította ki a ZH-t).

És néhány
felsőbbéves...

... vagy diplomás. Csak hogy lássátok, igenis túl lehet élni a negyedik/ötödik/tizedik vizsgaidőszakot is. Elvégre másnak is sikerült.