szerző:
Eduline

Szeptemberben indítják a Diplomamentő II programot, pénteken az ofa.hu a pályázat felhívását is közölte.

©

A nyelvvizsga hiánya miatt diplomával még nem rendelkező, államvizsgázott, de hallgatói jogviszonyban már nem állók jelentkezhetnek az ingyenes nyelvtanfolyamokra. Az idei programban angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvtanfolyamokra lehet jelentkezni.

Meddig tart egy képzés?

Az előzetes tudásmérés alapján a képző intézmény határozza meg a felkészítéshez az óraszámot és a képzések intenzitását is. De 2019. december 31-ig kell befejeződniük a tanfolyamoknak, ugyanis a program addig tart.

Hány fővel indulhat egy-egy tanfolyam?

A csoportos képzés (2-5 fő közötti vagy 6 fő fölötti létszám) mellett egyéni felkészítést is támogatnak.

Mikor kell nyelvvizsgázni a tanfolyam után?

A képzést követő 3 hónapon el kell menni a nyelvvizsgára, de ha az adott vizsgaközpont 3 hónapon belül nem tart nyelvvizsgát, akkor a képzést követő 3 hónapon túli első vizsgaidőpontra kell elmenni.

Hogyan lehet pályázni?

Először regisztrálni kell a ofa.hu oldalról elérhető Forrástárban. Ezután lehet benyújtani a pályázatot egy űrlap kitöltésével és a szükséges dokumentumok elektronikus formában történő csatolásával, majd véglegesítéssel. A pályázatokat beérkezési sorrendben fogják bírálni.

Mi történik, ha nem fejezitek be a képzést vagy éppen nem mentek el nyelvvizsgázni?

Azok, akik nekik felróható okból a képzést nem fejezik be vagy nem tesznek sikeres nyelvvizsgát, vagy a nyelvvizsga-bizonyítvány másolatát és a diploma hitelesített másolatát nem küldik el legkésőbb 2020. március 31-ig, a képzési költség 100%-át kötelesek visszafizetni - fogalmaznak a felhívásban. A költség egyébként maximum 300 ezer forint lehet. 

Ezért nem kapnak diplomát közel százezren, még mindig sokaknak hiányzik a nyelvvizsga

Még mindig óriási akadályt jelent a nyelvvizsga megszerzése az egyetemistáknak. Csak júniusig közel százezer olyan képzésről számolt be az Oktatási Hivatal, amelyeknél a hallgatók nem kaphattak oklevelet, hiába tettek sikeres záróvizsgát.