szerző:
Eduline

Két-hárommillió forintba kerül az alapszakos diploma a számításaink szerint. A legrosszabbul azok járnak, akik otthonuktól távol, albérletben élnek, és önköltséges szakon kezdik meg tanulmányaikat szeptemberben.

©

Önköltség: 1 millió forinttól 13 millióig

A legolcsóbbak a pedagógiai és a bölcsészképzések. Az andragógia, az óvodapedagógia, valamint a csecsemő- és kisgyermekgondozó szakon már 165-200 ezer forintért tanulhattok, tehát a hároméves képzés összesen 990 ezer-1,2 millió forintba kerül.

A népszerűbb gazdasági szakokon, például a turizmus-vendéglátáson, pénzügy és számvitelen, gazdálkodási és menedzsmenten, illetve kereskedelem és vendéglátáson 230-289 ezer forint közötti önköltséggel számolhattok, tehát a teljes képzés ára 1,38 millió forinttól egészen 1 millió 734 ezer forintig terjedhet. Az informatikai és műszaki szakokon 270-285 ezer forintos költségtérítéssel kell számolnotok, tehát alsó hangon 1,6 millió forintba kerül a diploma.

Magyarországon az egészségügyi és a művészeti szakok a legdrágábbak: az öt- és hatéves képzéseken kell a legtöbbet fizetni, körülbelül egymillió forintot félévenként. Az ötéves fogorvosi képzés teljes díja 9,5-13,5 millió forint, a hatéves általános orvosié legkevesebb 12 millió forint.

Több tízezer forintba kerülhetnek a tanszerek

Az önköltséghez még hozzájön a tanszerek költsége, ami az orvosin vagy művészeti képzéseken akár újabb százezer forint is lehet. A legjobban azok járnak, akiknek "csak" tankönyvek kellenek, az egyetemi könyvtárakban ugyanis a legtöbbet megtaláljátok, így gyakorlatilag egy fillért sem kell költenetek ezekre.

Az egyetemhez persze számítógép is kell: netbookot már 50-60 ezer forintért lehet kapni, a laptopok 80 ezer, az ultrabookok pedig 100 ezer forinttól kezdődnek, a felső határ pedig a csillagos ég.

Szállás: megéri otthon maradni?

Ha sikerül megcsípnetek egy kollégiumi helyet, havi 9-15 ezer forintból is megúszhatjátok a lakhatást. Ezért az árért általában 3-4 ágyas szobákba osztanak be titeket, az egyágyas szobákért havi 27-35 ezer forintot kérnek a felsőoktatási intézmények. Ez azt jelenti, hogy egy évben 100-200 ezer forintot kell fizetni a kollégiumért. Az idei árakról szóló cikkünket itt olvashatjátok.

Mivel a kollégiumi helyek korlátozottak, könnyen albérletre szorulhattok. Az ingatlanárak most elszabadultak sajnos, így egy 60 négyzetméteres, kétszobás lakás Budapesten legalább 75-80 ezer forinttól kezdődik, de inkább 150-200 ezer forintos lakásokkal találkozhattok. A vidéki egyetemvárosokban már jobb a helyzet, Szegeden már 80 ezer forintért, Pécsett és Debrecenben is 90 ezer forintért, Győrben pedig 100 ezer forint fölött találhattok kétszobás lakásokat. Idei albérletkörképünket, benne az aktuális árakkal és a bérlésnél hasznos tippekkel itt találjátok.

Ha tehát nyáron hazaköltöztök az albérletből, amelyen tanév közben négyen osztoztok, akkor körülbelül 600 ezer-1,1 millió forintból jön ki a háromévi bérleti díj, és ehhez jön még a rezsi: ez változó, de körülbelül 35-50 ezer forintra számíthattok havonta.

Ezekhez pedig még jön a bérlet és a vonatjegyek, a bulik, a múzeum- és a könyvtárbelépők.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!