szerző:
Eduline

Utolsó, gyakorlati félévében 115 ezer helyett 230 ezer forint tandíjat kell fizetnie a Budapesti Gazdasági Egyetem legalább 200 hallgatójának.

©

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) 2014-2015-ben felvett hallgatói a beiratkozáskor olyan szerződést írtak alá, amely szerint az utolsó, szakmai gyakorlattal töltött félévben csak a fele tandíjat kell megfizetniük: 230 ezer forint helyett 115 ezret. Az egyetem azonban időközben megváltoztatta a feltételeket és sokakat meglepett, hogy most mégis a teljes tandíjat kéri erre az időszakra is - írja az Index.

A lap megkeresésére a BGE azt közölte, hogy a szenátus június 29-én fogadta el az új Hallgatói Követelményrendszert (HKR), amelyben már ez a kitétel is szerepel. Az egyetem szerint a változtatásról a hallgatói önkormányzattal is egyeztettek.

Az intézmény válasza szerint a változást egyebek mellett az indokolta, hogy az önköltségnek összhangban kell lennie azzal az összeggel, amit az állam a nem tandíjas hallgatók tanulmányai után fizet félévenként. Azt írták: "mivel az önköltség az intézmény működéséhez, fenntartásához való hozzájárulás a hallgató részéről, ennek összege nem kerülhet az alapján meghatározásra, hogy a hallgató az adott félévben mennyi időt tölt az intézményben."

Erről az egyetem szerint különböző fórumokon tájékoztatták is a hallgatókat, azonban voltak olyanok, akik csak a számla megérkezte után döbbentek rá, hogy valóban ennyit kell fizetniük.

Az egyetem annyi könnyítést is ad, hogy az önköltséges hallgatóknak a félév elején csak a tandíj 45 százalékát kell befizetniük, a fennmaradó részt pedig félév közepéig kell rendezniük - írják.

A cikk megjelenése után a BGE ezt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) a hallgatókkal érvényben lévő szerződését nem módosította, az abban meghatározott önköltségi díj továbbra is érvényes a hallgatók tanulmányai végéig. Az elmúlt években a BGE igyekezett könnyíteni a hallgatók terhein, ezért a szabályozási környezet adottságait kihasználva korábban kedvezményt adtunk az önköltségre vonatkozóan a gyakorlati félév alatt. A most bevezetett új Hallgatói Követelményrendszer  (HKR) a korábbi önköltségre vonatkozó általános kedvezményt törölte el. Fontos kiemelni azonban, hogy a kedvezményt rászorultsági alapon továbbra is lehet igényelni, illetve az új HKR arról is rendelkezik, hogy hallgatóinkat a továbbiakban bővülő ösztöndíjlehetőségekkel segítjük. Emellett az Egyetem – ahogy ezt hallgatói felé is jelezte - vállalja, hogy az eddig beérkezett és az esetleges további visszajelzések alapján még e tanév elején létrehozza azokat a megoldásokat, amelyek a szabályzatváltozás által érintett  hallgatóink számára megkönnyítik tanulmányaik sikeres folytatását.

Összesen ennyi diákot vesznek fel idén a Budapesi Gazdasági Egyetemre

Február 15-ig jelentkezhettek a 2018-as felsőoktatási felvételire. Új cikksorozatunkban megnézzük, hányan kerülhetnek be a különböző egyetemekre és főiskolákra ebben az évben. 3. rész: Budapesti Gazdaság Egyetem. A Budapesi Gazdasági Egyetemre összesen 7264-en kerülhetnek be, nappali képzésen 5002-en, esti és levelező munkarendben 2262-en kezdhetik meg tanulmányaikat. Mit jelent a kapacitásszám?