szerző:
Eduline

Biztosan láttátok már azt a háromszöget, amely az egyetemisták időbeosztását foglalja össze. A három csúcs: alvás, jó jegyek, szociális élet. A játék lényege: válassz kettőt, mert ha mind a hármat akarod, akkor biztos nem egyetemista vagy.

De valójában így van ez? Tényleg lehetetlen mind a hármat egyszerre fenntartani? A kipihent, jó párkapcsolatban élő, sokat szórakozó, de mégis jó jegyeket szerző huszonéves képe egy ideál lenne, vagy megtörténhet? Utánajártunk.

Emese (22)

Ez a háromszög tökéletesen jellemzi az egyetemisták életét. Az ember folyamatosan küzd, hogy mindenre jusson ideje és kiegyensúlyozottan éljen, de ez egyszerűen lehetetlen. Gyakorlatilag az egyetem kezdete óta boldog párkapcsolatban élek és próbálom a maximumot kihozni magamból, folyamatosan küzdök a jobb eredményekért. Ez minden. A társasági élet fogalma kimerül az intézetem által szervezett kulturális programokban. Sokszor gondolkodom azon, hogy ha péntek este hajnalig kellene bulizni, valószínűleg meghalnék. Egyszerűen nem fér bele, hisz az alvásra is napi 4-5 óra marad. Bízom benne, hogy valami csoda folytán egyszer majd mindenre lesz idő és kapacitás, de 3 hónappal a diploma megszerzése előtt kezdem feladni ezt az ábrándot.

Tamás (29)

Korábban már hallottam a tanulás, alvás es szociális élet ördögi háromszögéről. Én egyetemi éveim alatt négy közgazdasági diplomát is szereztem a Debreceni Egyetem falai között, de megmondom őszintén, sohasem éreztem problémának a fentebb emlitett hármas öszeegyeztetéset. Bár nem tartoztam sem a különösen szorgalmas, sem a fotografikus memóriával rendelkező zsenialis diákok körébe, mégis sikerült abszolválni a vizsgáimat, nem is rossz eredménnyel. Nem akarok más nevében nyilatkoznin, de úgy érzem, diáktársaim se közdöttek ezzel a problémával. Szorgalmi időszakban buliztunk és aludtunk, ha pedig jutott rá idő, néha még órakat is látogattunk. Vizsgaidőszakban ez az arány megfordult. Egy szorgalmi időszakot követően olyan 1,5 hónap állt rendelkezésünkre 8-10 vizsga letételere. Ennek közel a fele a viszonylag egyszerűbben teljesíthetőek közé tartozott, így nem jelentett különösebb megterhelést a rájuk való felkészülés, míg a többit a bonyolultabbak közé soroltuk. De ha valaki reggelente 10-től, mondjuk délután 6-ig rászánta az időt a készülésre, este nyugodtan tudott szórakozni és két vizsa között pár napot rá lehetett szánni a pihenésre is.

Linda (23)

Én sose hittem abban, hogy ne lehetne meg mind a három egyszerre. Mindig vannak, akik sírnak körülöttem, hogy mennyire iszonyatosan sokat kell tanulni és, hogy az mindentől elveszi az időt. Szerinem nem így van. A maximalizmust és a teljesítőképességet szét kell osztani a különböző területek között. Amikor barátom lett, az rányomta a bélyegét a munkámra és a jegyeimre, de a visszaesés csak addig tartott, amíg meg nem tanultam kezelni az új helyzetet. Szeintem csak tényleg akarni kell, hogy mind a három menjen. Meg egy megértő társ kell és néha pár altató vagy szabadnap.

Ha te is kifejtenéd a véleményedet, vagy van olyan történeted, amit megosztanál velünk, írd meg meg nekünk bátran! A beérkező leveleitek segítségével tovább boncolgatjuk a témát.