szerző:
Eduline

Mióta hatéves az orvosi képzés? Hány perc alatt lehet felrohanni a Nagyvárad téri elméleti tömb huszonharmadik emeletére? És hogyan "került" a belvárosba az egyetem, amikor évtizedekkel ezelőtt még a külvárosban voltak az épületek?

SOTE-s és ELTE-s? Két jóbarát

Az ELTE-seknek és a semmelweiseknek közös múltjuk van,az orvosi kar csak a második világháború után vált ki a budapesti tudományegyetemből (amelynek része volt az ELTE több mai kara és a hittudományi kar is), és vált önállóvá.

Üllői út 78/b, Pázmány Péter Tudományegyetem, a mai Semmelweis Egyetem III. sz. Belgyógyászati (ma urológiai) Klinika, vizsgáló
©

Az SE-t a mai napig zömmel SOTE-ként emlegetik, nem vélelenül: 1969 és 2000 között Semmelweis Orvostudományi Egyetem néven futott, csak 2000-ben rövidítették le a nevet Semmelweis Egyetemre a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemet és a Magyar Testnevelési Egyetemet is érintő integráció után.

Lassan száz éve...

hogy hatéves az általános orvosi képzés. Egy 1774-es rendelet szabta meg először a képzési időt, ami akkor ötéves volt, néhány évvel később négy évre csökkentették.

1922-ben aztán alaposan megreformálták az orvosképzést, a tanulmányi idő ekkor emelkedett hat évre, és ekkor vezették be a ma is használt rite, cum lade, summa cum laude minősítéseket.

Pontosan lehet tudni, hány perc alatt lehet feljutni...

a Semmelweis Nagyvárad téri elméleti tömbjének legfelső, huszonharmadik emeletére. A tűzoltók éves lépcsőfutó bajnokságát ugyanis tizenhét éve a Semmelweis épületében tartják - az idei győztes teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékben 2 perc 29 másodperc alatt futotta le (pontosabban: fel) a távot.

©

A Nagyvárad téri elméleti tömb - a NET - egyébként 1978-ban készült el, máig Budapest harmadik legmagasabb épülete, csak a Szent István-bazilika és a Parlament körözi le.

A város szélén

És ha már a campusról van szó: a 20. század elején vált az Üllői út az orvosképzés tengelyévé, két telepen helyezték el a klinikákat, a füvészkertet és az irodákat, és gyors egymásutánban húzták fel az épületeket. Ám ami ma a belváros része, az száz éve még külterületnek számított.