szerző:
Eduline

Hány félévig tanulhattok egyetemen vagy főiskolán állami ösztöndíjasként? Itt a válasz.

©

Egy hallgató felsőoktatási szakképzésen, alap- vagy osztatlan képzésen és mesterképzésen összesen tizenkét féléven át tanulhat állami ösztöndíjasként (ha általános orvosi szakon tanultok, tizennégy félévvel gazdálkodhattok).

Az államilag támogatott félévek száma magasabb lehet, ha egy hallgató fogyatékossággal él, ebben az esetben a felsőoktatási intézmény legfeljebb négy félévvel megnövelheti a keretet.

Támogatási időnek minősül minden olyan félév, amelyre bejelentkeztetek - ez azt jelenti, hogy ha egy-két félévig szüneteltetitek a tanulmányaitokat, vagyis halasztást kértek, nem "fogynak" a támogatott féléveitek.

A megkezdett félévet akkor kell figyelmen kívül hagyni, ha betegség, szülés vagy más, előre nem látható, vagy a hallgatónak fel nem róható ok miatt nem sikerült befejezni (és a hallgató indoklással ellátott kérelmét a felsőoktatási intézmény elfogadta).

Így tanulhattok egyetemen akkor is, ha a minimumponthatár alatt vagytok

Nincs annyi pontotok, hogy bekerüljetek valamelyik alap- vagy osztatlan szakra? Így tanulhattok egyetemen akkor is, ha a minimumponthatár alatt vagytok. A felsőoktatási felvételiről szóló rendelet alapján a 2018-as keresztféléves felvételin 280 a minimumponthatár az alap- és osztatlan szakokon. Aki ennél kevesebb pontot gyűjt, sem önköltséges, sem állami ösztöndíjas formában nem kezdheti el ezeket a képzéseket.