szerző:
MTI

Márciusban tartja a tervek szerint alakuló ülését az új Magyar Felsőoktatási és Akkreditációs Bizottság (MAB), és...

Márciusban tartja a tervek szerint alakuló ülését az új Magyar Felsőoktatási és Akkreditációs Bizottság (MAB), és szintén ekkor jön létre a korábbi Felsőoktatási és Tudományos Tanács helyett alapítandó Felsőoktatási Tervezési Testület (FTT).

A kormany.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint a MAB tagjainak megbízása február 29-én megszűnik, az új testület március 1-jén tartja alakuló ülését. A Felsőoktatási és Tudományos Tanácsnak és tagjainak megbízása is lejár február 29-én, a Felsőoktatási Tervezési Testület márciusban jön létre.

A közlés szerint a kormány február 15-i ülésén fogadta el a felsőoktatási minőségértékelés és -fejlesztés egyes kérdéseiről szóló rendeletet, amely a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság működését és hatáskörét, a Felsőoktatási Tervezési Testület létrehozását és működését szabályozza.

A diplomák minősége és elfogadottsága, a felsőoktatás minősége szempontjából meghatározó, hogy miként tudja segíteni e két szervezet a hazai felsőoktatást - olvasható a dokumentumban.

Az anyag rögzíti, hogy a MAB a felsőoktatásban folyó képzés, tudományos kutatás, művészeti alkotó tevékenység minőségének ellenőrzését, biztosítását és értékelését elősegítő országos szakértői testület. Foglalkozik a hazai és külföldi intézmények működésének engedélyezésével, az alapító okirat módosításával, képzési programok létesítésével, indításával, doktori iskola létesítésével, egyetemi tanári cím adományozásával.

Az FTT a Felsőoktatási és Tudományos Tanács jogutódjaként, fejlesztési kérdésekben közreműködő, véleményező és javaslattevő, szakértő testületként jön létre. Felméri a felsőoktatással kapcsolatos társadalmi, gazdasági és munkaerő-piaci igényeket és szükségleteket, oktatáspolitikai döntéseket megalapozó kutatást végez, elemzéseket készít.