szerző:
eduline/mti

Körülbelül ötvenezren vándoroltak be Nagy-Britanniába tanulás ürügyén, kihasználva a "diákvízum" nyújtotta...

©

Körülbelül ötvenezren vándoroltak be Nagy-Britanniába tanulás ürügyén, kihasználva a "diákvízum" nyújtotta lehetőséget, de valójában illegális munkavállalókról van szó - állapította meg keddi jelentésében a brit számvevőszék.

Az eubusiness.com portál által ismertetett jelentés szerint az Európai Unión kívülről, tanulmányi célokból benyújtott kérelmezők hatoda élt vissza a 2009-ben bevezetett rendszerrel, amely nem gondoskodott a diákok utólagos ellenőrzéséről. A számvevőszék azért is bírálja a brit határellenőrzési hivatalt, mert azzal sem törődött, hogy a vízum lejárta után távoznak-e a diákok.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a vízumbotrány miatt szűnik meg Nagy-Britannia második legnagyobb egyeteme, a University of Wales. A vád szerint az intézménybe járó amerikai diákok még a záróvizsga előtt hozzájutottak a tesztkérdésekhez, így nagy arányban értek el jó eredményt. A jeles diploma egyenes utat jelentett a mesterkurzusokra, ezzel vízumot is kaptak az Egyesült Királyságba – így mentesültek a hosszadalmas eljárás alól. Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.