szerző:
Eduline

Szerda este nyilvánosságra hozták a brit Times Higher Education 2013/2014-es felsőoktatási világrangsorát, amelyet ismét a California Institute of Technology vezet. Nagy volt a harc a dobogós helyekért, de melyik egyetem volt az erősebb? Galéria.

1. California Institute of Technology

A kaliforniai - 2200 hallgatójával a kisebb magánintézmények közé tartozó - egyetem harmadik éve vezeti a Times Higher Education rangsorát, megelőzve a Harvardot és az Oxfordot. A CalTechnek harminckét volt hallgatója és oktatója szerzett Nobel-díjat, ez pedig jó néhány világrangsorban a tíz legjobb közé juttatta az intézményt. A 2013/2014-es felsőoktatási világrangsorról szóló cikkünket itt olvashatjátok el.

A California Institute of Technology campusa. Az intézmény harmadik éve vezeti a THE rangsorát
©

2. Harvard

A Harvard az idei listán a második helyet szerezte meg, holtversenyben az Oxforddal. Éveken át vezette a THE-rangsorát, tavaly azonban egészen a negyedik helyig csúszott vissza. 1974 óta tizenkilenc Nobel-díjas és tizenöt Pulitzer-díjas oktató dolgozott az egyetemen.

A Harvard stadionja. Holtversenyben az Oxforddal
©

2. Oxford

A szintén második helyre sorolt Oxford jócskán megelőzte riválisát, a Cambridge Egyetemet, amely a 2013/2014-es THE-rangsorban már csak a hetedik helyet tudta megszerezni. A dobogós helyet persze nem adják ingyen: egy felmérés szerint az oxfordi (és a cambridge-i) egyetemisták ötven százalékkal több időt töltenek tanulással hetente, mint a többi brit elitegyetem diákjai.

Az oxfordi campus. Évszázadok óta harcban áll a Cambridge-dzsel

4. Stanford

A Stanfordot - ritkán emlegetett teljes nevén: Leland Stanford Junior Universityt - a negyedik helyre sorolták a Times Higher Education szakemberei. Jelenleg tizenkilenc Nobel-díjas kutató dolgozik az egyetemen.

A Stanford campusa - a Szilícium-völgy kellős közepén
©

5. Massachusetts Institute of Technology

Az egyik legismertebb felsőoktatási rangsort jegyző cég, a brit Quacquarelli Symonds szerint az MIT a világ legjobb egyeteme, összesen hetvenhat volt és jelenlegi oktatója kapott Nobel-díjat. A műszaki egyetem campusa egyébként Boston Cambridge nevű elővárosában van, ugyanott, ahol a Harvard.

A Massachusetts Institute of Technology. Évről évre jobb helyen végez a felsőoktatási rangsorokban
©