Szabó Fruzsina
Szabó Fruzsina

Egy magyar egyetem sem került fel a Times Higher Education (THE) 2012/2013-as felsőoktatási rangsorára. A négyszázas lista élén idén is a California Intistute of Technology áll, a Harvard, amely évekig vezette a rangsort – nagy meglepetésre – a negyedik helyre csúszott vissza.

A CalTech - a Times Higher Education 2013-as rangsora szerint ez a világ legjobb egyeteme
©

A brit felsőoktatási szakfolyóirat minden ősszel összeállítja a világ négyszáz legjobb felsőoktatási intézményének rangsorát – a kutatók a tudományos tevékenység, az oktatási-tanulmányi teljesítmény, az innovációs eredmények és a nemzetközi vonzerő alapján értékelik az egyetemeket és főiskolákat.

Meglepetést okozott a 2012/2013-as rangsor

A 2012/2013-as a második THE-rangsor, amelynek az élén nem a Harvard, hanem a California Institute of Technology áll – a legnagyobb meglepetést idén az okozta, hogy az amerikai magánegyetem csak a negyedik helyen végzett, a CalTech mellett a Stanford és az Oxford is megelőzte. A top tízbe a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a Princeton, a Cambridge, az Imperial College London, a Berkeley és a University of Chicago került be.

Úgy tűnik tehát, hogy a Cambridge és az Oxford évszázadok óta tartó versenyében egyelőre az utóbbi vezet: míg 2010-ben mindkét vezető brit intézmény a hatodik helyen végzett, az Oxford 2011-ben négy helyet javított, idén pedig a második helyen végzett, a Stanforddal holtversenyben.

Az amerikai és a brit egyetemek taroltak

A négyszázas listán az egyesült államokbeli és a brit intézmények taroltak – a harminc legjobb közé egy svájci (a zürichi Swiss Federal Institute of Technology a 12. lett), két kanadai (a torontói egyetem a 21., a University of British Columbia a 30.), egy japán (a tokiói egyetem a 27.), egy ausztrál (a melbourne-i egyetem a 28.) és egy szingapúri (a National University of Singapore a 29.) jutott.

Közép-Európából csak osztrák, cseh és lengyel egyetemek kerültek a top 400-ba: Ausztriából az innsbrucki és a bécsi egyetem mellett a bécsi orvosi egyetem, Csehországból a Károly Egyetem, Lengyelországból pedig a varsói egyetem, valamint a krakkói Jagelló Egyetem.

Magyar egyetemek: a THE-rangsorról lemaradtak, a QS-ről nem

A Times Higher Education listáján nem, a néhány hete nyilvánosságra hozott Quacquarelli Symonds-világrangsorban azonban szerepelnek magyar egyetemek: a Szegedi Tudományegyetemet az 501-550., a Budapesti Corvinus Egyetemet és az Eötvös Loránd Tudományegyetemet az 551-600. helyre, míg a Debreceni Egyetemet a 601-700. helyre sorolták a QS-rangsor összeállítói. Ezzel a szegedi egyetem és a Corvinus is javított tavalyi eredményén, míg az ELTE egy kategóriával hátrébb csúszott. A legfrissebb QS-rangsorról és a magyar egyetemek eredményéről itt olvashattok.