szerző:
MTI

Az MSZP szerint a köz- és a felsőoktatás is a hibás kormányzati gazdaságpolitika áldozatává válik: az egyetemi és...

Az MSZP szerint a köz- és a felsőoktatás is a hibás kormányzati gazdaságpolitika áldozatává válik: az egyetemi és főiskolai hallgatók száma csökkenni fog, míg a köznevelési törvény tervezetéből pedagógusok ezreinek elbocsátása következik.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány oktatáspolitikáját fiskális szempontok határozzák meg. Kitért arra, félő, hogy a kormány - mivel a gazdasági növekedés a vártnál alacsonyabb lesz, sőt recesszió lehet - a Széll Kálmán-tervben megfogalmazottnál is nagyobb forráskivonást hajt végre az oktatási rendszerből, noha a dokumentum egyébként is az állami finanszírozású hallgatói helyek felére csökkentését és a költségtérítések összegének megduplázódását vetíti előre.

Szavai szerint ezekkel a változásokkal a felsőoktatás csak a szűk elithez tartozók számára lesz elérhető, ami fiatalok elvándorlásához vezet, és csökkenti a gazdasági növekedés esélyét. Így érthető, hogy csütörtök délután a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának demonstrációján várhatóan fiatalok ezrei nyilvánítják majd ki, hogy "nem tetszik a rendszer" - tette hozzá.

A szocialista politikus kitért arra is, hogy az fn24.hu hírportálon csütörtökön ismertetett háttérszámítás szerint a tankötelezettség alsó korhatárának leszállítása 2015-ig 73 milliárd forintos megtakarítást hoz, de emiatt fiatalok ezrei maradnak képzettség nélkül és szakmai tudás nélkül.

A hírportál információi szerint a kormányzati koncepció több mint hatszáz iskola bezárásával és nyolcezer pedagógus elbocsátásával számol a következő években, miközben az iskolák államosítása 136 milliárd forintba kerül, a pedagógus-életpályamodell pedig a bevezetés évében 61, 2014-ben 91, míg 2015-ben 229,5 milliárd költségvetési pluszforrást igényelne. A szocialisták szerint ennek fedezete azonban hiányzik.