szerző:
Eduline

Előző cikkünkben megmutattuk, mire számíthatnak a hallgatók lakásfronton az elérhető, mégis frekventált kerületekben. Most azt nézzük meg, mi vár azokra, akik vidéki egyetemi városokban vennének ki albérletet. Jó hír, hogy budapesti társaiknál jóval olcsóbban találhatják meg az ideális lakást. A szegedi, a győri és a debreceni hirdetéseket nyálaztuk végig.

©

Továbbra is az előző cikkünknél megszokott módszertant követjük: megnézzük az egyedül költözhető 30-40 négyzetméteres lakásokat, majd az akár három diáknak is kényelmesen lakható 50-60 négyzetméteres kategóriát szemrevételezzük. Minden esetben nyilvánosan elérhető hirdetéseket vettünk alapul.

Győr

Győrben egy 30-40 négyzetméteres, jó állapotú lakást már 50-60 ezer forintért is találni. A belvárosban ennél valamivel magasabbak az árak, ott 90-100 ezer forintot is elkérhetnek az ilyen ingatlanért havonta.

Az 50-60 négyzetméteres kategóriában 80-90 ezer forintos havi bérleti díjra kell átlagosan számítani, ezek is a belvárosban drágábbak, a város szélén viszont ennél kevesebbért is találni rendezett állapotú lakást.

Szeged

Egy belvárosi, átlagos állapotú, egyszemélyes lakást már 50 ezer forintért is kiadnak, de a győrihez hasonló áron már egész szép és meglehetősen jól felszerelt ingatlanokat találni.

Ha hárman költöznétek, akkor fejenként akár 25 ezer forintból is megúszhatjátok a bérleti díjat (rezsi nélkül persze), ugyanis 70-80 ezer forint körül alakulnak az 50-60 négyzetméteres lakások havi bérleti díjai.

Debrecen

60-80 ezer forintért bérelhetnek lakást azok, akik egyedül szeretnének lakni. Ennyi pénzért a belvárosban nem felújított, de jó állapotú lakásokat adnak ki. Ez némileg meglepő, Győrben és Szegeden a hirdetések alapján ebben a méterben kedvezőbb áron találni ingatlanokat.

Nagyobb lakásokat már 70 ezerért is találtok, de az ár a legtöbb ilyen méretű lakás esetén 90 ezer forint fölé kúszik. Az egyetemvárosban találtunk 150 ezer forintért is kiadó lakást, de ezt nyilván nem (magyar) hallgatóknak szánják.

Az általunk végzett szemle teljesen szubjektív volt, nyilván több fórumon érdemes albérleti lehetőségek után kutatni. Legtöbbször az egyetemi fórumokon is hirdetnek kiadó szobákat, kifejezetten diákok számára.