szerző:
Eduline

Milyen feladatai vannak egy autóipari vállalat technológus mérnökének? Miért kell értenie a robottechnológiát, hogyan kell irányítania a gyártósori technológia kialakítását? Milyen tulajdonságokkal és ismeretekkel kell rendelkezniük azoknak a diplomásoknak, akik ilyen pozícióra pályáznak?

©

"Valahogy úgy tudom elképzelni, hogy technológiák beállításán dolgozik, talán ezt folyamatmérnöknek is szokták hívni. Az egyik barátom hasonló munkakörben dolgozik, ő egy félig mérnök, félig technológus munkakörben dolgozik. Szerintem a technológus mérnöknek be kell piszkítania a két kezét, én ezt valahogy így tippelném" - mondja az Eduline-nak Krisztián, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója, akit arról kérdeztünk, vajon milyen feladatokat kell végeznie egy autóipari vállalat technológus mérnökének.

A BME-hallgató - aki idén végez gépészmérnök BSc-képzésen - szerint a technológus mérnök gépek beállítását tervezi meg, ha van valamilyen automatizált folyamat, akkor annak az ellenőrzi és optimalizálja. "Ez nem az a klasszikus öltönyös-nyakkendős állás, bár biztos van, aki ezt is öltönyben csinálja” - magyarázza.

Munkakörök és feladatok: mi van az álláshirdetések mögött?
Több állásbörzén jártatok már, regisztráltatok a nagyobb álláskereső oldalakon, ezért nap mint nap különböző álláshirdetések landolnak az e-mailjeitek között, de - műszaki vagy gazdasági végzettségetek ellenére - nem tudjátok, pontosan milyen feladatai vannak egy stratégiai beszerzőnek, egy termeléstámogató mérnöknek, egy HR generalistának vagy éppen egy munkavédelmi mérnöknek? Új cikksorozatunkkal segítünk eligazodni az olykor-olykor kacifántos nevű pozíciók, munkakörök világában - ebben Ladányi Krisztina, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája lesz segítségünkre, akit arra kértünk, segítsen annak megfejtésében, milyen munkakörökre jelentkezhetnek a műszaki és gazdasági diplomások az autóiparban.

Mit csinál a technológus mérnök?

Vajon jól tippelt az Eduline által megkérdezett gépészmérnök szakos hallgató, a technológus mérnöki valóban nem klasszikus irodai pozíció? "A technológus mérnök menedzseli a gyártósori technológiák fejlesztését, bevezetését, közvetlen, intenzív kapcsolatban áll a termelési folyamatokkal" - mondja Ladányi Krisztina, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája, hozzátéve: a technológus mérnöknek értenie kell a robottechnológia lényegét, hiszen ő fejleszti és vizsgálja a meglévő technológiai megoldásokat, precíz terveket készítve a gyártósor átalakításához, kiépítéséhez.

Ladányi Krisztina szerint a technológus mérnök egyik fő feladata, hogy a termeléshez igazítsa a gyártósori robottechnológia működését, így minden, ami a gyártósor kialakításával, megtervezésével, specifikációk elkészítésével kapcsolatos, az ő feladatkörébe tartozik. Új technológiákat és anyagokat keres, bevezeti a jelenlegi technológiába, részt vesz a fejlesztési projektek előkészítésében és kivitelezésében, a fejlesztési és gyártási folyamatok kialakításában.

"Akkor lesz valaki jó technológus mérnök, ha gépész- vagy mechatronikai mérnök szakirányú végzettsége, illetve legalább középszintű angoltudása van. Fontos, hogy ne csak értsen a modern tervezőszoftverekhez, hanem szeresse is azokat használni. Könnyedén átlássa a bonyolult rendszereket, és jártas legyen a projektmanagementben" - magyarázza a szakember, hozzátéve: mivel a fejlesztések alapja a folyamatos megújulás, a technológus mérnöknek nyitottnak kell lennie az újításokra.

"Mivel fontos folyamatokat koordinál, a precizitás és a pontosság alapkövetelmény ennél a munkakörnél. Egyéni és a csapatmunkában is meg kell állnia a helyét, mivel mind a két formában dolgoznia kell" - teszi hozzá Ladányi Krisztina.

Más munkakör érdekel titeket? Folytatjuk, cikksorozatunk következő részében a logisztikai mérnökök feladatairól olvashattok.