szerző:
Eduline

Nem szívesen költenétek tízezreket egyetemi jegyzetekre, kötelező olvasmányokra és feladatgyűjteményekre?

A rukkola.hu - külföldön már jól működnek a könyvcserével foglalkozó oldalak

Nem szívesen költenétek tízezreket egyetemi jegyzetekre, kötelező olvasmányokra és feladatgyűjteményekre? Július közepe óta működik a rukkola.hu, amelyen fizetés nélkül, a cserére kínált kötetekért cserébe válogathattok mások könyvei közül.

A cserebere szabályai egyszerűek: a „rukkolás” azt jelenti, hogy feltöltitek a megunt könyveiteket a rendszerbe, a „happolás” pedig azt, ha az oldalon olyan köteteket stoppoltok le, amelyeket szeretnétek megszerezni. A rukkolásért és a sikeres cseréért pontok járnak – egy könyvért öt pontot kell „fizetnetek”, viszont mindehhez facebookos regisztráció kell.

Jókai, Gárdonyi és római jog

A Rukkola aktuális kínálatában kötelező olvasmányokat, közép- és általános iskolai tankönyveket, munkafüzeteket éppúgy találtunk, mint egyetemi jegyzeteket, úgyhogy érdemes böngészni. A legnépszerűbb könyvek között van például az Egri csillagok, A kőszívű ember fiai, a hetedik évfolyamos munkafüzet fizikából, A magyar irodalom története és a „zöld” feladatgyűjtemény matekból.

Érdemes körbenézni, mielőtt újonnan veszitek meg az egyetemi könyveket és az érettségi feladatgyűjteményeket – ha nem találjátok meg az általatok keresett kiadványt, a rendszer e-mailt küld, ha valaki csereberére kínálja.

Nyelvkönyvek a rukkolán. A zöld csík jelzi, ha van elérhető példány

Rákerestünk a leggyakrabban használt egyetemi tankönyvekre. A jogászok alapkönyvét, a római jogi tankönyvet nem találtuk meg (előjegyzés már van rá), viszont gazdasági és jogi alapismeretekről, jogbölcseletről, üzleti jogról és szerzői jogról vannak kiadványok a kínálatban. Az orvostanhallgatókra is gondoltunk, de az anatómiai atlasz beszerzése itt is lehetetlennek tűnik - viszont orvosi latint tanulhattok a rukkolás csereberekönyvből.

A legjobban persze a bölcsészek járnak, a magyarszakosok például kapásból elcserélhetik megunt könyveiket a Magyar grammatikára, a filozófusok gyakorlatilag bármilyen szakirodalmat megtalálnak, és a történelemszakosok is válogathatnak.

Könyvkölcsönzés az Amazonról

Egyre több webáruház vezet be könyvtári szolgáltatásokat, legutóbb például az Amazon - kifejezetten egyetemistáknak. A kiválasztott jegyzeteket és tankönyveket öt-hét dollárért szállítják házhoz, a kiadványok árának negyedét kell befizetni, cserébe 130 napig, vagyis az egész szemeszterben a diákonál maradhat a kötet, nem kell havonta meghosszabbítani a kölcsönzést, mint a könyvtárban.

Plusz díjat csak akkor kell fizetni, ha rosszabb állapotban küldik vissza a kiadványt, mint ahogy megkapták, vagy késnek a postázással. Az Amazon európai egyetemistáknak egyelőre nem kölcsönöz, egy amerikai ismerős segítségével azonban megkaphatjátok a magyarországi könyvesboltokban és könyvtárakban beszerezhetetlen könyveket. Az Amazon új szolgáltatásáról itt olvashattok.