szerző:
Eduline

Országos diáksztrájk megszervezéséről döntöttek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tartott hétfő éjszakai...

©

Országos diáksztrájk megszervezéséről döntöttek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tartott hétfő éjszakai hallgatói fórum tagjai - azt szeretnék elérni, hogy szerdától se középiskolások, se a hallgatók ne vegyenek részt az órákon, és a vizsgákra se menjenek el.

A rektorok is aláírták a hat pontot

A rektorok is a hallgatók mellé álltak: megtartotta alakuló ülését hétfőn az ELTE-n az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum, amelynek résztvevői elfogadták és támogatásukról biztosították a hallgatók hat pontját. A résztvevők legalább 44 ezer állami ösztöndíjas hallgatót szorgalmaztak.

A felek - a Magyar Rektori Konferencia Elnöksége, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Hallgatói Hálózat tagjai, az Oktatói Hálózat tagjai, a Pedagógusok Szakszervezete és Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete - nyilatkozatukban azt írták: a magyar köz- és felsőoktatás képviselőiként, érzékelve az oktatáspolitika súlyos válságát és felismerve az összefogás szükségességét, kölcsönösen kinyilvánították együttműködési szándékukat.

Országszerte demonstrálnak a középiskolások

Nyíregyházán szerdára szerveznek megmozdulást a diákok: tíz középiskolai tanulói létrehozták a Felelős Diákok Szövetsége nevű csoportot, a december 19-i békés demonstráció az iskoláktól indul, a résztvevők a Hősök terén találkoznak. Szentesen kedden tiltakoznak a kormány intézkedései ellen, délután fél háromkor, a Kossuth téren gyűlnek össze azok a diákok, tanárok és szülők, akik elégedetlenek a felsőoktatást érintő döntésekkel.

A szegedi középiskolások kedd délután tüntetnek, Facebook-oldaluk szerint eddig négy középiskola diákjai csatlakoztak az eseményhez. "Mivel az iskolavezetés nem engedélyezte az ülősztrájkot, azért harcba hívunk minden középiskolást egy közös demonstrációra! Ehhez nem kell az iskola engedélye, mivel nem iskolaidőben tartanánk! Közös ügy, közös érdek!" - írták a szervezők.

Szerdán a Margit hídról fognak rózsákat dobni a Dunába a kormány felsőoktatási intézkedései ellen tiltakozó diákok. A "Télirózsás forradalom" elnevezésű esemény Facebook-oldalán eddig majdnem négyezren csatlakoztak a kezdeményezéshez. A Diákellenállás a felsőoktatásért nevű mozgalom egy másik akciót is meghirdetett: arra kérik a középiskolásokat, hogy szerdán negyed kettőtől negyed háromig néma csendben tiltakozzanak az iskolájuk előtt.