szerző:
Eduline

Teljesítményértékelési rendszert működtet, tehetségeket keres, céges rendezvényeket szervez, állásbörzéken és konferenciákon vesz részt - a generalista a HR világában igazi jolly joker. De milyen készségekkel kell rendelkezniük ezeknek a szakembereknek, ha az autóiparban szeretnének elhelyezkedni? Egyetemistákat és egy toborzási specialistát kérdeztünk erről.

"Szerintem a HR generalista elsősorban az új munkatársak felvételéért felel, a toborzás és a végső kiválasztás is az ő feladata lehet. Esetleg különböző tréningek, például csapatépítő megszervezése is az ő feladata lehet" – mondja György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem kommunikációs és médiatudomány szakos hallgatója az Eduline-nak, amikor arról kérdezzük, milyen feladatai lehetnek egy HR generalistának.

"Valószínűleg az új munkatársak beilleszkedését is ő segíti, és hozzá lehet fordulni, ha valakinek valamilyen munkahelyi problémája van, például rendszeresen összetűzésbe keveredik az egyik kollégájával" - teszi hozzá Eszter, aki szintén az ELTE hallgatója.

Munkakörök és feladatok: mi van az álláshirdetések mögött?
Több állásbörzén jártatok már, regisztráltatok a nagyobb álláskereső oldalakon, ezért nap mint nap különböző álláshirdetések landolnak az e-mailjeitek között, de - műszaki vagy gazdasági végzettségetek ellenére - nem tudjátok, pontosan milyen feladatai vannak egy stratégiai beszerzőnek, egy termeléstámogató mérnöknek, egy HR generalistának vagy éppen egy munkavédelmi mérnöknek? Új cikksorozatunkkal segítünk eligazodni az olykor-olykor kacifántos nevű pozíciók, munkakörök világában - ebben Ladányi Krisztina, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája lesz segítségünkre, akit arra kértünk, segítsen annak megfejtésében, milyen munkakörökre jelentkezhetnek a műszaki és gazdasági diplomások az autóiparban.

Az igazi jolly joker

"A generalista munkaköre rugalmas, a HR világában ő a jolly joker" - szögezi le Ladányi Krisztina, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája. "Ők menedzselik a kiválasztási folyamatot, részt vesznek a toborzásban, kapcsolatot tartanak az álláshirdető portálokkal, fejvadászokkal, de ezeken kívül a munkaerő megtartásával és elégedettségével is foglalkoznak, részt vesznek a belső események, például a családi napok vagy a céges karácsonyi összejövetelek megszervezésében, de a HR generalista képviseli a vállalatot különböző külső rendezvényeken, például állásbörzéken, konferenciákon is" - mondja a szakértő.

Ladányi Krisztina, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája

Ladányi Krisztina hozzáteszi: a HR generalisták feladata a munkaköri leírások frissítése, a teljesítményértékelési rendszer működtetése, statisztikai, jelentési, adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése. Ezeknek a szakembereknek a jogszabályokkal is tisztában kell lenniük, "követik a munka törvénykönyvének változásait, munkaügyi kérdésekben tanácsot adnak".

De vajon milyen készségek, ismeretek és tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy valakiből jó HR generalista legyen? HR, közgazdasági, andragógia, nemzetközi kapcsolatok vagy kommunikáció szakos diploma, jó kommunikációs készség, jó szervezőkészség, kitartás, lendületesség, rugalmasság, emberközpontúság és angol nyelvtudás - ezekre szükségetek lesz, ha ezen a területen szeretnétek elhelyezkedni. "Azok lesznek jók ebben a pozícióban, akik képesek ugyanolyan lendülettel újra és újra nekifutni egy problémának, szeretnek új dolgokat megtanulni, ismereteiket bővíteni, kreatívak, fejlesztői attitűddel rendelkeznek, folyamatokban tudnak gondolkodni" - teszi hozzá Ladányi Krisztina.