szerző:
Eduline

A parlament kedden megszavazta az amerikai Indiana állambeli Notre Dame Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) közötti együttműködési megállapodás kihirdetését.

©

A Népszava azt írja, Indiana a második olyan amerikai szövetségi állam, amellyel megállapodást kötött a magyar kormány, a Maryland államban működő McDaniel College esetében már tavaly aláírták a megállapodást.

A katolikus egyház által fenntartott Notre Dame Egyetem teológiai képzések mellett tudományos, jogi, műszaki és művészeti képzést is nyújt. Az intézmény az Egyesült Államokban és nemzetközileg is elismert: az amerikai rangsor 24., a világranglista 150. helyén áll. Magyarországon vegyészmérnöki, építőmérnöki képzéseket indítanak jövő szeptembertől a PPKE-vel együttműködve. A Pázmány pedig a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szakot indít Indianában.

A lap emlékeztet arra, hogy mind a McDaniel College, mind a Notre Dame Egyetem esetében néhány hónap alatt létrejöhetett a megállapodás, míg a CEU ügyében már több mint egy éve nem hajlandó megegyezni az egyetem székhelyállamával, New York állammal a kormány.

A miniszter szerint nem költözik a CEU, és nincsen CEU-ügy

"Nincs CEU-ügy" - ezt mondta a 168 Órának Palkovics László innovációs miniszter.