szerző:
Eduline

"Nemzeti diákkonzultációt" indított a felsőoktatásról a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK)...

A HÖOK által szervezett tüntetés kezdete a BME Aula Magna-jában, december 12-én
©

"Nemzeti diákkonzultációt" indított a felsőoktatásról a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) - a kérdések a keretszámok és a támogatások csökkentésére, a hallgatói szerződésre, egyes szakok állami helyeinek lenullázására és az intézményvezetők "felülről való kinevezésére" vonatkoznak. A kérdéseket itt lehet kitölteni.

A konzultációt a kormány felsőoktatást érintő intézkedéséire reagálva, az elmúlt hetek tüntetéseihez kapcsolódva hirdette meg a HÖOK. A hallgatóknál az verte ki a biztosítékot, hogy december elején kiszivárgott: 2013-ban csak 10 480-an kezdhetik meg teljes állami ösztöndíjasként a tanulmányaikat. A tüntetésekről szóló összes cikkünket itt olvashatjátok el.

Azóta a kormány ígéretet tett arra, hogy 55 ezren tanulhatnak ingyen szeptembertől, ennek részletei azonban még mindig homályosak. A hallgatói szerződések ügyében azonban nem engedtek a diákoknak, és bejelentették, hogy tizenhat szakon egyetlen állami hely sem lesz az idén.

A konzultáció mellett a HÖOK Balog Zoltán erőforrás-miniszterrel is tárgyal januártól áprilisig, először a hallgatói szerződések ügye és az egyetemi autonómia kérdése kerül napirendre. Közben a tiltakozások is folytatódnak: tüntetés, szabadegyetem és hallgatói fórum is lesz a következő néhány napban.