szerző:
Eduline

830 millió forintnak megfelelő kártérítést ítélt meg egy amerikai bíróság a Virginiai Egyetem egyik volt dékánhelyettesének, mert azzal vádolták meg, hogy eltussolt egy csoportos nemi erőszakot, holott az valószínűleg nem is történt meg.

©

A charlottesville-i bíróság hétfői döntése értelmében a cikk szerzője, Sabrina Rubin Erdely szabadúszó újságíró kétmillió dollár, a fals riportot közlő, később azt visszavonó Rolling Stone magazin pedig további egymillió dollár jóvátételt köteles fizetni Nicole Eramo volt dékánhelyettesnek, aki a botrány nyomán most már csak adminisztrátor az Egyesült Államok egyik legrangosabb és legpatinásabb egyetemén.

A kéthetente megjelenő magazin 2014 novemberében, A Rape on the Campus (Nemi erőszak a kollégiumban) címmel közölt nagy visszhangot kiváltó riportot egy Jackie-nek nevezett lányról, akit a cikk szerint diáktársai csoportosan megerőszakoltak, de az egyetem vezetői "szőnyeg alá söpörték" az ügyet. A légből kapott történet országos vitát váltott ki az amerikai egyetemeken előforduló nemi erőszakról.

Az egyébként valós, országos jelenségről szóló vitának vélhetően nem tesz majd jót, hogy ebben az esetben végérvényesen kiderült, nem történt semmi olyan, amit cikkben leírtak. A cikket követően az egyetem belső vizsgálatot rendelt el, és eljárást indított a rendőrség is, de egyik vizsgálat sem állapított meg olyasmit, ami megerősítette volna, hogy bármi is igaz a történetből, ugyanakkor a nő vallomásában számos következetlenséget találtak.

Egy további vizsgálat azt állapította meg, hogy mind a szerző, mind a publikáló figyelmen kívül hagyta az újságírás és a közlés legelemibb szabályait is, például a hét állítólagos erőszakolót nem is próbálták megkérdezni, sőt a puszta létezésüket sem ellenőrizték.

A Rolling Stone 2015 áprilisában visszavonta a cikket, ugyanakkor a riportban befeketített dékánhelyettes rágalmazásért feljelentette a magazint és az újságírót, és csaknem nyolcmillió dollárt követelt az okozott erkölcsi és egyéb károkért. A kereset főleg azt kifogásolta, hogy a cikk csak az állítólagos eltussolásokra koncentrált, és a dékánhelyettest igyekezett feltüntetni az egész történet "főgonoszaként".

Ilyen, mikor egy egyetem elkezdi megfelelően kezeli a nemi erőszakot

Brenda Tracyt egy egyetemi buliban négy hallgató erőszakolta meg, de hiába tett feljelentést is, az ügyből végül nem lett semmi. Évekkel később az egyetem bocsánatot kért, majd átfogó programot alkotott. Tanulságos történet, hogy miként lehet évekkel később is helyesen reagálni egy szörnyű esetre.