szerző:
eduline/mti

Júliusban több mint kétezren kapták meg az Oktatási Hivatal levelét, hogy lejár a diplomaszerzési határidő és fizetniük kell. Jelenleg 1300-an állnak úgy, hogy fizetniük kellene.

©

Az Oktatási Hivatalnál (OH) jelenleg csaknem ezerháromszáz, állami ösztöndíj visszatérítésére irányuló ügy vár indításra - közölte a hivatal kedden. Ugyanakkor mivel több mentesítési kérelem érkezett, ez a szám csökkenhet. Ezt kell vállalni az állami ösztöndíjért: 10 kérdés és válasz a hallgatói nyilatkozatról

Júliusban több mint kétezer volt felsőoktatási hallgató kapott levelet a hivataltól, ebben arra hívták fel a figyelmet, hogy lejár az oklevélszerzési határidő augusztus 31-én. Sok pénzt bukhat, aki nem szerezte meg a diplomát

A hivatal közlése szerint akinek lejárt az oklevélszerzési határideje, az a visszafizetési kötelezettséget megállapító határozat kézhezvétele után meghatározott ideig részletfizetési vagy mentesítési kérelmet nyújthat be, vagy vállalhatja hazai munkaviszony fenntartását az állami ösztöndíjjal támogatott félévekkel megegyező időtartamban.

Az egy könnyítés, hogy a hazai munkaviszony beszámítását visszamenőlegesen is, a hallgatói jogviszony megszűnésétől kérhetitek. Továbbá, amennyiben a hazai munkavégzési kötelezettség időszakában ismételten hallgatói jogviszonyt létesítetek, tehát újra suliba fogtok járni, akkor a tanulmányaitok idejére kérelmezhetitek a munkavégzési kötelezettség felfüggesztését.

Mentesítés tartós betegség, megváltozott munkaképesség, baleset, szülés, két vagy több gyermek nevelése vagy egyéb váratlan, a volt hallgatón kívül álló okból kérelmezhető.

Ha további kérdésetek lenne, akkor nézzetek szét az oktatas.hu oldalon, ahol kérelemmintákat is találtok.