szerző:
MTI

Donald Trump, a Republikánus Párt jelöltje az amerikai elnökválasztáson összességében rosszabb pszichopátiás vonásokkal rendelkezik Adolf Hitlernél az Oxfordi Egyetem egyik pszichológusa szerint. Hillary Clinton, a demokraták jelöltje pedig Napóleon és Néró között helyezkedik el.

©

Kevin Dutton a sztenderdnek tekintett PPI-R tesztet alkalmazva és szakemberek véleményét kikérve sorolta be a két elnökjelöltet. Kutatása szerint Adolf Hitler, a náci Németország vezetője 169 pontot, Donald Trump ennél némileg rosszabb, 171 pontot kapott volna a vizsgálaton.

Összehasonlításképpen: Margaret Thatcher, Nagy-Britannia Vasladyként emlegetett első női miniszterelnöke 136, I. Erzsébet királynő pedig 130 ponttal zárta volna a tesztet a The Daily Telegraph keddi ismertetése szerint.

A lap ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a pszichopátiás vonások közül nem mindegyikre tekintenek negatívként a szakemberek, és még Jézus és Szent Pál esetében is magas értékeket mutattak ki: mindketten 157 pontot kaptak. "A teszt nem mondja meg, hogy valaki pszichopata-e vagy sem, csak pontozza őket nyolc jellemző alapján, amelyek hozzájárulnak a pszichopátiás személyiséghez" - fejtette ki Kevin Dutton, hozzátéve, hogy egyes vonások valóban pozitívak lehetnek, például a bátorság és az idegeskedés hiánya, mások viszont negatívok, így a felelőtlenség és a mások hibáztatása, manipulálása.

Az empátia hiánya a jó és a rossz kormányzáshoz is hozzájárulhat. "A kiváló és a szörnyű vezetők egyaránt rosszabb értékelést érnek el az átlagosnál" - mutatott rá a szakember, hangsúlyozva, hogy a pszichopátiás vonások elegye az igazán meghatározó. Donald Trump jobban tudja befolyásolni a társadalmat Hitlernél és vakmerőbb is nála, a náci vezető viszont egocentrikusabb és kevésbé empatikus volt.

Hillary Clinton a Néró római császárt jócskán felülmúlóan egocentrikus a tesztek eredménye szerint. Kevin Dutton vizsgálatában Szaddám Huszein egykori iraki diktátor végzett a legrosszabb helyen 189 ponttal. VIII. Henrik angol király 178 pontot kapott, a harmadik legrosszabb pedig Idi Amin néhai ugandai diktátor áll 176 ponttal. Donald Trump a negyedik, Adolf Hitler az ötödik. Őket Hódító Vilmos, Jézus és Pál apostol, majd Ted Cruz texasi szenátor, korábbi elnökjelölt-aspiráns, Winston Churchill, Napóleon, Hillary Clinton, Néró császár, végül pedig Clinton korábbi demokrata riválisa, Bernie Sanders és Oliver Cromwell követi - ismertette a sorrendet a The Times.

A The Guardian pedig szintén Donald Trumppal kapcsolatban arról írt, hogy egy Harry Potter-olvasókkal kapcsolatos amerikai felmérés kimutatta: minél több kötetét olvasta valaki a regényfolyamnak, annál nagyobb ellenszenvvel viseltet a republikánus jelölt iránt. Diana Mutz, a Pennsylvaniai Egyetem tanára 2014-ben többek közt a halálbüntetés és a muszlimokkal való bánásmód megítélésével kapcsolatban kérdezte a Potter-olvasókat, 2016-ban pedig megismételte a kutatást Donald Trumpra vonatkozó kérdésekkel kiegészítve. A felmérés szerint demokraták, republikánusok és függetlenek nagyjából egyforma arányban olvassák a Potter-könyveket, és mindhárom csoportban megfigyelhető volt, hogy az olvasott kötetek számával csökkent "Trump(demort)" népszerűsége.