szerző:
Eduline

Miért jó a Semmelweis Egyetemen tanulni? Milyenek a gyakorlati órák, melyik a campus legjobb helye, hol lehet jókat bulizni? És honnan nyílik a legszebb "kilátás" az egyetem épületére? Horváth Ágnessel, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának végzős védőnő hallgatójával beszélgettünk.

Milyen volt az első éved?

Az első évem elég stresszes volt, új város, új iskola, új emberek és izgalom, hogy meglegyen minden tárgyból az aláírás. Talán az maradt meg bennem a legjobban, hogy minden péntek reggel görcsölve mentünk anatómia gyakorlatra, mert a tanárunk mindig kikérdezte a heti tananyagot. Egyébként magát az órát szerettem, érdekeltek a preparált szervek, csontok stb.

Horváth Ágnes

Milyen elvárásokkal érkeztél az egyetemre? Mi az, amin változtatni lehetne/kellene?

Szerettem volna a védőnői hivatást, a gyermekekkel, nőkkel és családokkal való bánásmódot minél jobban elsajátítani. Azt gondolom, hogy az egyetem ennek érdekében minden lehetőséget megad a hallgatóknak. Nagyon sok a gyakorlati óra az egyes oktató kórházakban, a védőnők mellett is, amit nagyon pozitív dolognak tartok. Ez úgy működik, hogy mindenkinek kijelölnek egy védőnőt, akihez majd gyakorlatra megy: járunk vele családokhoz, részt veszünk a tanácsadásokon, mindent csinálunk, amit ő is. Például mi vesszük gondozásba - az ő felügyelete mellett - a várandós nőt, vagy elvégezzük a szűrővizsgálatokat. Kevésbé szeretem, hogy minden tárgyból vizsgázni kell, még akkor is, ha nulla kreditről van szó. Az ETK-n minden óra katalógusos, még az elméleti órák is, a hiányzást nem nagyon szeretik.

Campusportré
Új cikksorozatunkban utánajárunk, hol lazítanak, buliznak, pihennek, kirándulnak a különböző egyetemek és főiskolák hallgatói. Mit szeretnek az alma materben, és min változtatnának? Hol szoktak ebédelni, sportolni, barátokkal találkozni? Hetente egyszer mikrofonvégre kapunk egy-egy hallgatót.

Igénybe veszed az egyetemi sportolási lehetőségeket?

A kollégium ingyenes konditermének futópadját szoktam használni. De az egyetem is biztosít sportolási lehetőségeket, van például futókör, aerobik, jóga, kosárlabda és még sok más.

Melyik a kedvenc helyed a campuson?

A kedvenc helyem az egyetem aulájában lévő kanapék egyike. Ha az ember kényelmesen elhelyezkedik és felnéz, láthatja az épület üvegfedelét, a négy emelet körfolyosóit, amelyek virágokkal vannak körbeültetve. Szerintem nagyon szép látványt nyújt.

Hol szoktál ebédelni? Milyen jó helyek vannak az egyetem környékén?

Az iskolában üzemeltetnek egy éttermet, ahol a főzelék menütől a sülteken át a levesekig mindent lehet kapni, és ebédidőben tömve van. Én általában főzök magamra, így a sulimenzán csak ritkán vásárolok, de az eddigi tapasztalataim jók voltak. Az alagsorban egy hallgatói teakonyha is helyet kapott, ott az otthon készített ételt is újra lehet melegíteni és el is lehet fogyasztani.

©

Hova jártok bulizni?

Az egyetemi bulikon ritkán veszek részt, mert általában dolgozom vagy hétvégenként hazautazom. Kocsmázásra a Stex Házat ajánlanám, a Harminckettesek terénél, ahol Tanksör és isteni koktélok is kaphatóak.

Kirándulás, kikapcsolódás? Mit ajánlasz Budapesten?

Kikapcsolódni a szobatársammal szoktam, szeretünk a kivilágított belvárosban, a Duna-parton sétálni, illetve moziba járni. A HÖK szervezésében kedvezményes színházjegyeket is lehet vásárolni, ezt a lehetőséget is ki szoktuk használni, általában a Madách Színházba járunk.

Majdnem mindig van valami rendezvény, karaoke, fröccspong, sporthét

Miért jó Veszprémben tanulni? Hol lehet két előadás vagy szeminárium között lazítani? Szabó Tímeával, a Pannon Egyetem harmadéves gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatójával beszélgettünk. Milyen volt az első éved? Az első évemet egész könnyűnek mondanám. Gondolom, ezzel próbálják a gólyáknak megkönnyíteni az amúgy nehéz kezdetet.