szerző:
MTI

A kivándorlás generációs probléma, a fiatal nemzedék egésze szembesül a maradni vagy elmenni kérdésével - mondta Ferge Roland filmrendező, akinek El című munkája elismerő oklevelet kapott a vasárnap véget érő 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén.

©

Ferge Roland szerint a külföldi tanulás és munkavállalás egyre fiatalabb korban felmerülő életstratégia. A kivándorlás már a középiskolásokat is foglalkoztatja. "Elgondolkodtató egy 15-16 évestől hallani, hogy azért jár spanyol különórára, mert jó nyelvtudással el tud helyezkedni Latin-Amerikában" - mondta a 22 éves rendező arról, hogy miért a fiatalok elvándorlásának témáját dolgozta fel.

A kivándorlás remélhetőleg nem egész életre szóló döntés - tette hozzá. A külföldön szerencsét próbáló fiatalok nehezen tudnak hosszú távra tervezni, mert általában nem határozatlan időre szóló munkaszerződéssel helyezkednek el, és így három hónap vagy fél év után újra és újra előkerül a hogyan tovább kérdése. "Bízom abban, hogy ezeknél a fordulópontoknál úgy döntenek, gyerünk haza, hozzuk haza azt a tapasztalatot, amit szereztünk, és kezdjük el újult erővel" - mondta Ferge Roland.

A film a Berlinale ifjúsági és gyerekfilmeket bemutató Generation Kplus szekciójában szerepelt. A közönségtalálkozók alapján Berlinben értették és értékelték a filmet. A vetítések után nagyon jó beszélgetések alakultak ki, ami "nagyszerű visszacsatolás egy alkotónak" - mondta a rendező.

A szekció nemzetközi zsűrije - Boudewijn Koole holland és Catriona McKenzie ausztrál filmrendező, valamint Christian Bellaj német újságíró - elismerő oklevéllel jutalmazta Ferge Roland munkáját. Kiemelték, hogy alkotása "elegáns, és a formanyelvében művészi vízió", egy valóságos "vizuális költemény".

A dialógus nélküli, 10 perces fekete-fehér filmben magányos gyerekek búcsúznak a hazájuktól. A munka egy korai szakaszában volt szó szöveges verzióról, de a rendező és operatőre, Kovács Ákos hamar úgy döntött, hogy csak képekkel és zenével dolgoznak. "Egy hangulatot akartunk elmesélni, azt, hogy milyen elhagyni az otthont" - mondta Ferge Roland. Az alkotói stílusát formáló hatások közül Tarr Béla filmrendező és Vancsó Zoltán fotográfus munkásságát emelte ki. 

Az El a 22 éves rendező diplomafilmje, amellyel mozgóképkultúra és médiaismeret szakon végzett 2013-ban a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) Művészeti Karán. Elmondta, hogy fő művészi témája az Alföld, ahonnan származik, a következő munkájában, egy kisjátékfilmben pedig egy falusi történetet szeretne feldolgozni. 

Azzal kapcsolatban, hogy foglalkozik-e az elvándorlás gondolatával, azt mondta, hogy minden az Alföldhöz köti, de mivel még csak egy BA fokozatú diplomája van, és szeretne tovább tanulni, felmerült benne, hogy egy külföldi filmes iskolában folytatja a tanulmányait. 

Az idei Berlinalén 72 országból összesen több mint 400 filmet mutattak be. Magyarországról Ferge Roland diplomafilmje mellett Császi Ádám Viharsarok című első játékfilmjét és Bucsi Réka Symphony no. 42 című alkotását hívták meg. 

A filmfesztivál legfőbb díját, a legjobb filmnek járó Arany Medvét Jinan Tiao kínai rendező Fekete szén, vékony jég című alkotása kapta, a zsűri nagydíjával, egy Ezüst Medvével pedig Wes Anderson amerikai rendező A Grand Budapest Hotel című filmjét tüntették ki. A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét Richard Linklater nyerte el a Boyhood (Gyermekkor) című, 12 évig forgatott kísérleti filmjével.