szerző:
Eduline

Százmilliárdos tétel lesz, de több évtizedes lemaradást pótolnak be.

A szegedi Károlyi Kollégium sem napjainkban épült, jelenleg több száz hallgató lakik itt.
©

Az Eduline korábbi értesüléseit megerősíteni látszik, hogy Palkovics László oktatási államtitkár az MTI-nek is nyilatkozott az őszre várható kollégiumfejlesztési program bejelentéséről.

Több ezer új férőhelyet hozhatnak létre - jön a nagy kollégiumi reform

Országszerte számos olyan felsőoktatási kollégium található, melyben az 1970-es évek óta nem történt érdemi modernizáció, ráadásul több ezerrel kevesebb a férőhely, mint amire valós igény lenne a hallgatók körében. Egy felújítási és bővítési stratégia készül, melyet bármikor bejelenthetnek. A kormány és a HÖOK milliárdos tételű kollégiumi modernizációs programra készül - értesült több forrásból az Eduline.

Az államtitkár elmondta, hogy felmérték az ország összes kollégiumát. Jelentős részük az 1960-as, 1970-es években épült, és különösen a budapestiek vannak rossz állapotban. Nem elég a kollégiumi hely, a minőségük nem felel meg az elkövetkező évek elvárásainak, nem alkalmasak külföldi hallgatók fogadására sem.

Ebből következően további bővítésekre és felújításokra is szükség lesz, becslései szerint százmilliárd forintos értékben, a végleges ütemezésről hamarosan döntenek. Jelenleg 21 milliárd értékben zajlik fejlesztés költségvetési és uniós forrásokból - közölte Palkovics László.

A HÖOK szerint csak Budapesten 3300 kollégiumi férőhelyre lenne igény, az vidéki egyetemeken is is hasonló bővítésre lehet szükség.