szerző:
Eduline

Megnéztük, milyen ösztöndíjak közül válogathattok, ha külföldi egyetemen szeretnétek eltölteni egy-két félévet.

©

Megnéztük, milyen ösztöndíjak közül válogathattok, ha külföldi egyetemen szeretnétek eltölteni egy-két félévet.

DAAD

A Német Felsőoktatási Csereszolgálat (Deutscher Akademischer Austausch Dienst, rövidítve DAAD) a Magyar Ösztöndíj Bizottsággal együttműködve magyar hallgatóknak segít kijutni különböző német egyetemekre. A 2012/2013-as tanévre 340 pályázat érkezett, végül 78-an utazhattak ki, kutatói ösztöndíjat pedig 21-en kaptak.

Nyári egyetemre, sőt mesterképzésre is lehet jelentkezni, itt külön kezelik a művészek és építészek számára meghirdetett programokat. Létezik egy ún. „újrameghívási” ösztöndíj is azoknak, akik egyszer már részt vettek DAAD programban, de újra kiutaznának. A legtöbb hallgató tandíjmentességet kap, vagy 500 euróig átvállalják a költségeit, és fizetik az egyszer ki- és hazautazás költségeit is.

Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

Alap- vagy mesterszintű diplomások, doktoranduszok, művészek és oktatók pályázhatnak erre a támogatásra, bármelyik tudományos területről, és a világ bármelyik országát megjelölhetik célként. Három-nyolc hónapra lehet elnyerni az ösztöndíjat, a felső korhatár 40 év. Annak, aki még 2013-ban szeretné elnyerni a támogatást, november 5-ig kell beadnia a pályázatát.

Államközi ösztöndíjak

A világ számos országa fogad magyarországi diákokat néhány hetes programokra, nyári egyetemekre. Franciaország, Hollandia, Görögország, Izland, de Izrael, India és Albánia is a fogadó országok között szerepel. A mesterszakos hallgatók és doktoranduszok számos kutatói ösztöndíj közül válogathatnak, a nyári egyetemek pedig bárki előtt nyitva állnak, akik a célország kultúrája, irodalma, történelme iránt érdeklődnek. Részletes információkat itt találtok.